Artikel top billede

Stort datadrevet forskningscenter på vej: Nyt dansk samarbejde skal gøre big data til big business på fire år

DIKU opretter sammen med en række universitets- og virksomhedspartnere et nyt stort datadrevet forskningscenter. Formålet er at sende big data-innovationen mod nye højder.

Danske data skal sættes i system, og så skal der forskes i, hvordan de kan bruges bedst muligt for at skabe vækst i både den offentlige sektor og i private virksomheder.

Med Danmarks Innovationsfond som hovedsponsor søsættes derfor et nyt datadrevet samfundspartnerskab med navnet Danish Center for Big Data Analytics and Innovation (eller bare DABAI), der i løbet af de næste fire år skal sende Danmark helt til tops i forhold til udnyttelsen af Big Data til gavn for samfund og erhvervsliv.

Den massive brug af it i Danmark giver naturligvis en kolossal vækst i mængden af opsamlede data fra kilder som produktionsapparater, internetbaserede systemer, smartphone-apps og sensorer i byer og bygninger.

Det er den slags data, der udgør et stort uudnyttet potentiale for innovation og vækst i Danmark, mener samarbejdspartnerne.

Kun tre procent udnyttes

Det estimeres, at mindre end tre procent af de opsamlede data bliver analyseret og omsat til viden.

Derfor skal det nye danske center udvikle effektive og brugbare metoder, teknikker og værktøjer til at analysere big data og skabe innovation via den indsigt, man opnår gennem analyserne.

Kernen i samfundspartnerskabet består af de datalogiske institutter på Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet samt virksomhederne Systematic, Visma, BusinessMinds og Digitaliseringsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og Region Midt under projektledelse af Alexandra Instituttet.

Herudover vil der være en lang række andre private og offentlige virksomheder, som deltager i case-aktiviteter i centeret.

Formålet med samarbejdet er at udvikle generelle teknikker og metoder inden for analysealgoritmer, machine learning og interaktiv visuel analyse.

Nogle af målene er blandt andet at forudsige oversvømmelser og reducere negative effekter af klimaforandringer.

Sikre mere effektive og bedre patient-overblik i sundhedssystemet, tilbyde individuel læringsstøtte til børn baseret på analyser af typiske læringsmønstre og at sikre bedre sporbarhed og kvalitet af fødevarer.

Ligeledes ønsker folkene bag, at reducere danske virksomheders administrative udgifter og skabe øget vækstpotentiale i produktionssektoren.

Bedre undervisning

En af initiativtagerne til centret er DIKU's professor i algoritmik Stephen Alstrup, der har hovedansvaret for et af projektets store fokusområder, nemlig Big data i undervisningssektoren.

"Med Big Data kan man tilpasse undervisningen til den enkelte elevs forudsætninger og herved målrette undervisningen bedre til den elev, der ellers måske har svært ved at følge med i folkeskolen eller er i fare for at droppe ud," fortæller han om den del af projektet.

Men der er tale om et meget bredt funderet projekt, der både skal skabe ny forskning og afføde innovative løsninger til gavn for virksomheder og de statslige og regionale/kommunale styrelser, der skal træffe beslutninger om Danmarks digitale udvikling.

"Samfundspartnerskabet kommer til at bestå af en række vigtige cases, som vi løser sammen med IT konsulentvirksomheder. Der vil være mange lavthængende frugter, man kan plukke forholdsvis hurtigt, og vil derfor give resultater på kort sigt. Men det er også sådan, at der findes tungere emner inden for big data, som kræver mere forskning," siger Ole Lehrmann Madsen, professor og administrerende direktør for Alexandra Instituttet, der er projektleder.

Der er altså ønske om at ramme bredt, så arbejdet kan give plusser i både offentlige og private kasser.

DABAI's bevilling er på godt 117 millioner kroner, der dækker en fire-årig periode fra februar 2016. Heraf er 45 millioner kroner finansieret af Innovationsfonden, hvortil der kommer en række egenfinansierede bidrag fra de deltagende partnere.

Læs også:
Topforsker: Virksomheder skal tvinges til at vise, hvad de bruger dine data til

Sikkerheds-ekspert: Derfor duer statisk sikkerhed bare ikke - her er tre fif til at få bedre it-sikkerhed i virksomheden

Vestager advarer: Vi kommer efter firmaer, der sætter sig for tungt på data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere