Der er brug for masser af penge, velvilje og en hel del hårde beslutninger, hvis elektronikkæden Fona skal have en fremtid i Danmark.
Det fremgik af et pressemøde i går mandag, hvor Fonas direktør Michael Kjær fortalte om baggrunden for den betalingsstandsning, som selskabet har annonceret.
Fona har de seneste to-tre år tabt et sted mellem 50 og 100 millioner kroner.
Det har tæret voldsomt på egenkapitalen, og skal selskabet have en fremtid, kræver det velvilje fra selskabets kreditorer samtidig med, at de nuværende ejere - og måske helt nye investorer - skal spytte et anseeligt antal millioner i kassen.
På den lidt længere bane har Fona desperat behov for at finde en forretningsmodel, så man begynder at tjene penge.
Skal Fona overleve den aktuelle krise, kræver det blandt andet lukning af et ikke nærmere angivet antal af de nuværende 56 butikker rundt om i landet.
»Vi er nødt til at finde ud af, hvordan Fona kan tjene penge. Jeg er født optimist og kan ikke se et Danmark uden Fona. Men jeg kan se et Danmark med Fona i en tilpasset version,« lød det ifølge finans.dk fra Michael Kjær.
Julesalget skuffede
Fona er ejet af selskabet F Group, hvor Kjær-familien ejer 60 procent, mens de resterende 40 procent tilhører den norske elektronikkoncern Elkjøp, der igen er ejet af den britiske detailkoncern Dixons.
Herhjemme står Elkjøp i øvrigt også bag en af Fonas skarpeste konkurrenter, Elgiganten.
Ved gårsdagen pressemøde sagde Michael Kjær, at den aktuelle krise er udløst af et skuffende julesalg.
Samtidig er konkurrencen inden for forbrugerelektronik ekstrem hård.
»Priskrigen på elektronik er intensiveret. Det piner marginalerne og gør, at vi mangler indtjening. Derfor skal vi kigge på det fremtidige butiksnet. Der kan være byer, hvor kundegrundlaget ikke er stort nok,« lød det ifølge finans.dk fra Michael Kjær.
Han erklærede sig samtidig parat til at smide flere penge i Fona, hvis det lykkes at finde en løsning.
Hvor mange penge, der er brug for, sætter Michael Kjær dog ikke tal på.
Sammen med sine advokater har han nu frem til udgangen af denne måned til at strikke en redningsplan sammen og få den godkendt hos Fonas kreditorer.
Læs også:
Konkursen truer: Derfor er det gået helt galt for Fona
Fona går i betalingsstandsning: Skal finde ny kapital for at undgå konkurs