Artikel top billede

I dette hjørne af it-verdenen regerer kvinderne - i hvert fald lidt endnu

Det danske softwaretest-miljø er i høj grad præget af kvinder foran skærmene. Den tendens kan dog tippe i en mere kønsneutral retning, når først IoT-bølgen slår igennem, spår en rutineret mandelig software-tester.

Det første, der slår mig, er hvor mange kvinder, der er til stede herude i Comwell Konferencecenter på Amager ved siden af Bella Center i København.

Sådan plejer kønsfordelingen slet ikke at være på it-konferencer.

Godt halvdelen af de omkring 650 deltagere på Capgemini Sogetis Test Expo 2016-konference er kvinder, og lidt smalltalk over pause-kaffen mellem to talere afslører forskellige bud på, hvorfor det forholder sig sådan.

"Kvinder er jo så gode til at finde fejl. Derfor er det oplagt, at de tester software, hvor det jo gælder om at finde fejl," siger en mand til mig, mens han blinker med højre øje.

"Vi er bedre til at arbejde systematisk og struktureret," siger en kvinde, mens hendes kvindelige kollega ved siden af indskyder: "Mændene vil hellere udvikle og sælge."

Og sådan blev jeg måske en anelse klogere på, hvorfor it-konferencer generelt har en overrepræsentation af mænd, og hvorfor konferencer med softwaretestere har en overrepræsentation af kvinder.

I hvert fald lidt endnu.

Tests er ikke kønsbestemt

For testrådgiver Ole Hansen fra Capgemini Sogeti med 18 års testerfaring fortæller mig, at der er flere trends inden for softwaretests under opsejling, der kan blande kønskortene godt og grundigt i it-verdenen.

"Traditionelt har softwareudvikling nok været markedsført som en hård kompetence. Softwaretests med emner som brugervenlighed, look and feel er nok mere blødt, og måske derfor har det været inkluderende over for kvinder," siger Ole Hansen.

Læs også: Kvindelig dansk it-iværksætter: "Teknologi er ikke en drengeting"

Samtalen foregår i en pause mellem et muntert oplæg af en fremtidsforker og de mere seriøse indlæg om sikkerhedstests, der skal forhindre ubudne gæster i at bryde ind i bankernes netværk.

"Jeg tror dog ikke på, at ens køn bestemmer, om man er en god tester eller ej," fastslår Ole Hansen.

I hvert fald lidt endnu.

Maskintests vinder frem

Ude i horisonten tegner sig nemlig en fremtid præget af kønsneutrale testere i form af maskintests, som ifølge Ole Hansen vinder mere og mere frem.

Ikke mindst i skyggen af den Internet of Things-bølge (IoT), der er ved at rejse sig som en tsunami i det moderne samfund, hvor alt fra lyspærer over biler og til skraldespandstømning bliver styret af sensorer og bagvedliggende it-systemer.

"Når vi taler om de mange kombinationer og varianter af udfald i IoT-udviklingen, er der kun én vej frem - og det er automatiserede tests for at spare tid i de ufatteligt mange udfald og scenarier, der kan opstå, når alle enheder bliver forbundne," forklarer Ole Hansen.

Han mener, at nutidens testere ikke er klar til så komplekse opgaver, og derfor er det bedst at overlade til maskiner, som kan teste alt fra den nødvendige software og hardware i IoT-enhederne.

Samtidig pointerer han, at disse automatiserede tests kun kan blive en realitet, hvis der forinden er programmeret en test-algortime.

"Du kan jo ikke bare sætte en automatiseret test i gang, hvis du ikke definerer, hvad der skal testes. Derfor vil fremtidens tester i høj grad også skulle have en vis grad af grundlæggende teknisk forståelse," vurderer Ole Hansen.

"Du skal jo også huske, at de automatiserede tests også skal testes, og det kan både mænd og kvinder godt klare," tilføjer han.

Så det er måske bare et spørgsmål om tid, før vi ser flere mandelige testere - mens kvinderne er på vej ind i andre dele af it-branchen.

Læs også:
Intel: Disse it-opgaver er kvinder langt bedre til end mænd (og derfor skal vi have nogle flere af dem)

Kvinder elskede engang de hårde it-fag - nu er kærligheden død




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering