Artikel top billede

Sundhedsstyrelsen siger stop: Drop telefon og iPad og få noget motion

For første gang nogensinde udstikker Sundhedsstyrelsen anbefalinger om, at der skal dyrkes mere motion, hvilket går ud over skærmtiden.

En kikset motorik kan være noget af en hæmsko, når der skal skabes kontakter til det modsatte køn.

Og computerskærmen kan faktisk have indflydelse på, om scoringsforsøget i teenageårene og frem går godt eller skidt.

Sundhedsstyrelsen peger nemlig nu på, at danske børn i alderen fra nul til fire år skal have mere motion og mindre tid sammen med tv-, computer- og telefonskærm.

En udviklingsperiode, der er med til at opbygge den motorik og fysiske tilstand, der følger med op gennem voksenlivet.

Lisa Von Huth Smith, du har været med til at udarbejde anbefalingerne i Sundhedsstyrelsen. Hvor længe bruger børn i denne aldersgruppe egentlig foran skærmen?

"Der er faktisk ikke nyere danske undersøgelser på området, men vi har tal for 2009 fra en forskningsundersøgelse i Odense, der viser, at fem-/seksårige børn bruger halvanden til to timer foran skærmen hver dag. Der er selvfølgelig sket en udvikling siden da, men eksakte tal har vi ikke," fortæller hun til Computerworld.

Hoppe, lege og tumle

I anbefalingerne nævner I skærmtiden som et af de områder, der bør begrænses. Hvorfor?

"Det handler om, at børn skal have gode muligheder for at bevæge sig, det styrker deres motorik og giver dem et godt grundlag for, at de også har lyst til at bevæge sig, når de bliver ældre. Samtidig kan skærmtid påvirke barnets trivsel negativt. De stillesiddende aktiviteter, som skærmtid, bør derfor begrænses, så små børn i stedet kan hoppe, lege og tumle så meget som muligt. Det er også helt naturligt for et barn i denne alder," lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen.

Af samme grund råder Sundhedsstyrelsen forældre til at tænke over, hvordan de kan styrke deres børn i at bevæge sig i dagligdagen, og samtidig tænke over hvor længe de 0 til 4-årige børn tilbringer foran skærmen.

Anbefalingen handler således om, at forældre skal aktivere børnene med fysisk udfoldelse i stedet for at plante dem foran en skærm.

Sundhedsstyrelsen sætter ikke tid på, hvor meget de små skal være aktive.

Det skyldes, at forskningen på området ikke er så langt endnu, at man kan fastsætte, hvor lang tid de små børn bør bevæge sig om dagen, eller hvor lang tid de højst bør bruge på stillesiddende aktiviteter som TV, tablets og computer.

Du kan finde anbefalingen og begrundelse på Sundhedsstyrelsens webside.

Læs også:
Interview: Derfor skal børn fra iPad-generationen lære at programmere

Reportage: 113 børn kodede 25 spil på 24 timer: "Vi har sovet 40 minutter i alt"

Dansk it-system skal advare norske børn om skoleskyderier og andre farer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere