Artikel top billede

Lars Barfoed får sin undersøgelse af offentlige it-kontrakter.

Rigsrevisionen skal kulegrave statens it-kontrakter efter afsløringer af lovbrud

Statsrevisorerne vil have Rigsrevisionen til at undersøge det offentliges it-kontrakter over en bred kam.

27. januar kan blive en skæbnedag for CSC og andre af statens store it-leverandører.

Den dag vil Statsrevisorerne nemlig bede Rigsrevisionen om at kulegrave offentlige it-kontrakter, som ikke har været i udbud.  
Det sker på baggrund af Computerworlds afsløringer af manglende udbud af millionkontrakter hos både Rigspolitiet og Skat.

Du kan læse mere om Rigspolitiets lovbrud her: Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år

Og du kan læse om Skats lovbrud her: Skat har brudt loven i 19 år: Har underskrevet million-kontrakter med CSC i årevis uden at sende ordrerne i udbud

Som Computerworld tidligere har fortalt har afsløringerne nemlig fået Det Konservative Folkepartis statsrevisor, Lars Barfoed, til at sætte sagen på dagsordenen til statsrevisorernes næste møde 27. januar.

Selv om mødet ikke er afholdt endnu, er formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF) ikke et øjeblik i tvivl om, at mødet vil ende med, at Statsrevisorerne beder Rigsrevisionen om at foretage en undersøgelse af statens it-kontrakter.

"Med 24 års erfaring som statsrevisor kan jeg sige, at Lars Barfoed får sin undersøgelse," lyder det fra Peder Larsen.

"Bare mistanken om, at man ikke har overholdt udbudsreglementet, er nok til at man bør få det undersøgt," understreger statsrevisorernes formand.

Statsrevisorerne er ikke de eneste som ser på sagen, det kan du læse mere om her: Sag om manglende it-udbud i Rigspolitiet lander på justitsminister Søren Pinds bord

En bred undersøgelse af statens it-kontrakter

Lars Barfoed ønsker som udgangspunkt en bred undersøgelse, som ikke kun fokuserer på Rigspolitiet og Skats kontrakter.

"Jeg synes, at der er brug for en bred tværgående undersøgelse af offentlige it-kontrakter," fortæller han.

En sådan undersøgelse skal ikke kun se på det offentliges kontrakter med CSC, men også undersøge andre it-udbydere, som har lange kontraktforløb, mener Lars Barfoed.

"Som udgangspunkt ønsker jeg, at undersøgelsen også undersøger kontrakter med andre udbydere."

Lars Barfoed forestiller sig som udgangspunkt, at Rigsrevisionen kan begynde med en stikprøvekontrol af det offentliges it-kontrakter. Den kan så fastslå, om det kun er Skat og Rigspolitiet, som har problemer med at overholde udbudsreglerne.

Det begyndte med Datacentralen

Hele forløbet begyndte i december, da Computerworld kunne afsløre at både Rigspolitiet og Skat havde millionkontrakter med CSC, som var blevet fornyet uden de lovpligtige udbudsrunder, siden CSC fik kontrakterne i 1996.

Både Rigspolitiet og Skat har forklaret, at CSC ikke leverede nok systemdokumentation til, at der kunne udfærdiges udbudsmateriale.

En forklaring som ifølge eksperter ikke rykker en tøddel ved, at forløbet er ulovligt.

Det kan du læse mere om her: Eksperter om Rigspolitiets CSC-kontrakter: Det er et klart brud på loven

Hverken Rigspolitiet eller Skat har forklaret, hvorfor et krav om tilstrækkelig systemdokumentation først blev skrevet ind i kontrakterne med CSC i henholdsvis 2014 og 2015.

Læs også: Rigspolitiets it-chef under pres i udbudssag: Her er hans svar om 19 års lovbrud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere