Artikel top billede

Sådan skal vi bekæmpe fuskeri i fodboldkampe med ny efterretnings-software

Anti Doping Danmark søsætter i løbet af 2016 et spritnyt system, der skal være med til at sætte en glidende tackling ind over for matchfixing i sportskampe. Systemet kommer til at minde om det system, som efterretningstjenester benytter.

Anti Doping Danmark er i denne uge udpeget af Kulturministeriet til at varetage et stigende internationalt problem med matchfixing i sportskampe.

Det er sket efter, at ny dansk matchfixing-lovgivning er trådt i kraft efter 1. januar.

De nye love er de direkte årsager til, at Anti Doping Danmark nu ansætter en person dedikeret til at håndtere matchfixing-udfordringerne.

Samtidig skal organisationen ud at investere i overvågningssoftware for at slå igen mod matchfixerne,

"Vi kommer til at bygge et system, der minder meget om det, som politiet og efterretningstjenesterne bruger, og som kan spille sammen med andre systemer fra eksempelvis politiet," fortæller direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask, til Computerworld.

Han understreger, at Anti Doping Danmark ikke bare kan suge informationer fra alle systemer, men at der også kommer til at være en tæt integration med eksempelvis Folkeregistret og de sociale medier som eksempelvis Facebook.

"Systemet skal indeholde data om hændelser og mistænkte personer, der kan sættes i forbindelse med mulig matchfixing. Informationerne kan vi få fra en række kilder som blandt andet tæller de forskellige idrætsforbund," siger Michael Ask. 

"Så hvis person A er mistænkt for matchfixing, skal vi via de sociale medier kunne se, om A kender personer, som allerede er mistænkt for ulovlige aktiviteter, og vi skal også kunne bygge et sagskompleks op, som eventuelt senere kan udleveres til politiet."

Dermed kommer Anti Doping Danmark til at sidde som sekretariat, der skal indsamle og viderebehandle oplysninger om mulig matchfixing, og som samtidig skal følge op på sagerne.

Derfor er systemet nødvendigt

Michael Ask fortæller, at systemet lige nu kun er på tegnebrættet. Visionen er dog, at systemet er klar til indkøb og sætte i drift i løbet af 2016.

Baggrunden for overhovedet at sætte den slags systemer i verden er som nævnt, at matchfixing er et stigende problem på den internationale scene.

Især i Asien er matchfixing en kilde til hovedpine. Der findes flere eksempler på, at sportsudøvere er blevet tilbudt store pengebeløb for at tabe eller endog, som for eksempel i tennis, bare at tabe første sæt.

Sportsudøveren underpræsterer herefter, og på den måde sikrer storgamblere sig, at deres investering går hjem.

Danmark har i de senere år også haft sine matchfixing-sager.

Den såkaldte Hvidovre-sag med spillede pengesummer på op mod en lille million kroner i matchfixede kampe, har indtil videre været den største skamplet, som siden har ført til strafferetssager mod de sigtede personer.

"Vi kender endnu ikke reelt omfanget af Matchfixing i Danmark, og det skal det kommende system hjælpe os med at finde ud af. Det er klart, at problemet ikke er isoleret til Danmark, og derfor skal vi løbende kunne udveksle oplysninger med andre lande i systemet," siger Michael Ask.

Han fortæller, at i de brede udland er ansvarsfordelingen mellem myndigheder og bookmakere ganske broget, da nogle landes finanstilsyn tager sig af sagerne, mens det andre steder er offentligere spilmyndigheder a la Danske Spil i Danmark.

Krypteret whistleblower-ordning

På grund af de formentligt meget uensartede og komplekse sager om eventuel matchfixing, er et systemkrav, at systemet kan visualisere efterretningerne, som de tikker ind.

"Resultaterne fra systemets søgefunktioner på tværs af andre systemer skal kunne aflæses i visualiseringer, så vi og eventuelt politiet let kan se sammenhænge mellem sager og personer," fortæller Michael Ask.

Udover indkøb og overvågning via det kommende system har Anti Doping Danmark også oprettet en anynonym whistleblower-ordning, hvor folk kan tippe organisationen om personer eller sager, der ikke har helt rent trav på væddeløbsbanen.

"Vores whistleblower-ordning er bygget op om krypteret software, så vi eksempelvis ikke kan se IP-adresser på de folk, der sender også tips," fortæller Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask.

Du kan læse mere om matchfixing-tiltaget Anti Doping Danmarks hjemmeside.

Læs også: 
Anmeldelse: FIFA 16 er et vaskeægte pletskud

Le Mans-legenden Tom Kristensen: Uden data styrer jeg i blinde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere