Artikel top billede

Trues med milliardbøde: Chip-gigant holdt konkurrenter ude med prisdumping og penge under bordet

Den amerikanske producent af mobilchips Qualcomm trues med milliardbøde af EU's Margrethe Vestager.

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager åbner nu ifølge nyhedsbureauet Reuters officielt en sag mod den amerikanske chipproducent Qualcomm for misbrug af selskabets dominerende markedsposition.

Qualcomm, der er verdens største producent af chips til mobiltelefoner, har ifølge EU-Kommissionen betalt en mobilproducent for at vælge selskabets produkter, ligesom Qualcomm angiveligt har dumpet sine priser for at holde konkurrenter ude af markedet.

"Jeg er bekymret for, at Qualcomms handlinger kan have presset konkurrenter ud af markedet eller forhindret dem i at konkurrere," hedder det i en udtalelse fra Margrethe Vestager.

Hvis anklagen holder vand, risikerer Qualcomm en rekordstor bøde på op til 18 milliarder kroner, svarende til 10 procent af selskabets 2014-omsætning.

Qualcomm er i forvejen under efterforskning i USA, Kina, Taiwan, Japan og Sydkorea, hvor myndighederne kigger kritisk på selskabets licensregler og patenter.

Kinesisk milliardbøde

Så sent i februar i år måtte Qualcomm betale en bøde på godt seks milliarder kroner til de kinesiske konkurrencemyndigheder for at have forhindret den frie konkurrence.

Den påståede prisdumping er ifølge EU-Kommissionen foregået fra 2009 til 2011, hvor to kunder har købt produkter hos Qualcomm under kostpris.

Den direkte betaling for at få en kunde til at holde fast ved Qualcomms såkaldte baseband-chipset er foregået siden 2011.

Qualcomms chefjurist Don Rosenberg afviser ifølge Reuters, at selskabet har overtrådt EU's regler.

"Vi ser frem til, at redegøre for at vores salgsmetoder har været i overensstemmelse med europæiske konkurrencelovgivning," siger han i en udtalelse.

Qualcomm producerer software og chips til smartphones, tablets og spillekonsoller. Selskabet for processoren Snapdragon, som blandt andet bruges i high-end smartphones og devices fra Samsung og HTC. Apple iPhone 6 benytter desuden et 4G-modem produceret af Qualcomm.

Det er ikke første gang, at Qualcomm er i de europæiske konkurrencemyndigheders søgelys.

I 2009 henlagde EU-myndighederne en klagesag mod selskabet om urimeligt høje royalties for brug af Qualcomms softwarestandarder for 3G-telefoner.

Læs også:

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

EU på trapperne med ny bøde til Microsoft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere