Artikel top billede

Prismodtagerne Benjamin Bjerre Krogh (tv.) og Kristian Torp. Foto: AAU.

Danske dataloger imponerer verden med lynhurtig gps-løsning

Intelligent håndtering af store mængder gps-trafikdata har sikret to dataloger fra Aalborg en fornem pris. Deres forskning får blandt andet trafikken til at glide uden irriterende ventetid ved lyskrydset.

De to forskere, postdoc Benjamin Bjerre Krogh og lektor Kristian Torp fra Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet, har modtaget den eftertragtede "Best Paper Award" på den internationale konference ACM SIGSPATIAL i Seattle i USA.

ACM SIGSPATIAL er den årlige topkonference inden for Geographical Information Systems (GIS), hvor forskere fra hele verden mødes og fremlægger deres ideer.

De to datalogers resultater handler blandt andet om at få trafikken til at flyde uden irriterende og miljøbelastende ventetider.

Artiklen præsenterer en ny og meget effektiv metode til eksempelvis at finde de biler, der har fulgt en helt specifik rute.

Det har stor praktisk anvendelse en række steder eksempelvis i vurderingen af en "grøn bølge" i trafikken eller til med stor nøjagtighed at finde ud af, hvor lang tid det tager at komme fra en adresse til en anden.

Netop sådanne analyser har tidligere taget meget lang tid at foretage.

Læs også: besøg hos verdensberømt it-dansker: Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken

1.7 millioner ruter

Artiklen er en del af Benjamin Bjerre Kroghs nyligt forsvarede ph.d.-afhandling, og den er skrevet i samarbejde med to græske kollegaer.

Benjamin Bjerre Krogh er også ophavsmand til den bagvedliggende ide, som har vist sig at være meget effektiv.

I et konkret studie, hvor der blev benyttet data om 1.7 millioner ruter og 941 millioner individuelle gps-registreringer, blev hastigheden mangedoblet.

"Benjamin (Bjerre Krogh, red.) kom med denne nye fikse ide til at løse en velkendt og kompleks problemstilling, og løsningen har vist sig at holde vand. Dét, der gør løsningen specielt interessant, er, at den er simpel at implementere med eksisterende programmeringssprog. Jeg antager, at den derfor hurtigt vil finde anvendelse i både open-source og kommercielle produkter," vurderer Kristian Torp, lektor på Institut for Datalogi i en pressemeddelelse.

Benjamin Bjerre Krogh er da også godt tilfreds med arbejdet - på sin egen stilfærdige måde.

"Når man ser på listen af personer, der kommer på konferencen, og de universiteter og firmaer de repræsenterer, så er det da personer, man fagligt gerne vil imponere," siger han.

Læs også:
Mød den it-baserede trafikstyring: Sådan slipper du for rødt lys

Her har Internet of Things for længst bidt sig fast: Sådan anvender en traktor internet, sensorer og anden smart teknologi

Overvågning af dig og din bil giver billigere forsikring




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere