Det kommende, overstatslige Europol, som Danmark blandt andet skal stemme ja eller nej til at tilslutte sig ved EU-valget i morgen torsdag, kan blive en trussel mod den danske datasikkerhed.
Det mener Datatilsynet, som er Danmark øverste myndighed udi datasikkerhed og kontrol med personoplysninger.
Den potentielle trussel skyldes, at EU-Kommissionen gør klar til, at nyt og mere magtfuldt Europol skal have direkte adgang til, hvad der kaldes "nationale informationssystemer" i EU-medlemslandene.
Hvad disse nationale informationssystemer konkret dækker over, og hvor mange systemer Europol skal have snablen i, er uvist for Datatilsynet. Men det kunne eksempelvis være ATP, CPR-registret, politiets registre og Skat.
Det skriver Arbejderen.
Betænkeligheder om nyt Europol
Grundet Europols indtil videre ukendte systemadgang har Datatilsynet luftet betænkeligheder i sit afgivne høringssvar fra sidste år.
I høringssvaret henviser det danske Datatilsynet til Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse (EDPS) i sine betænkeligheder, hvis Europol skal indsamle oplysninger fra nationale informationssystemer, såfremt dette er tilladt i henhold til national ret.
"... fordi der er risiko for, at den dataansvarlige (nationale myndighed) mister kontrollen over videregivelsen. På den baggrund anbefaler EDPS - og Datatilsynet - muligheden ikke videreføres i det nye retsgrundlag for Europol," står der blandt andet i høringssvaret.
Mørklægger arbejdet
Over for Arbejderen fastholder direktør i Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano, udmeldingen i høringssvaret.
"Vi står ved det, vi har skrevet i høringssvaret. Jeg forventer, at regeringen tager vores holdninger med til forhandlingerne om den kommende Europol-forordning, fortæller Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, til avisen.
Europol har overfor Arbejderen ikke defineret klart, hvad der menes med adgang til nationale systemer.
Samtidig har det danske Justitsministerium ikke ønsket at oplyse over for tidsskriftet, om ministeriet har taget Datatilsynets advarsler med i de forhandlinger i EU's ministerråd, som siden marts 2013 har mødtes månedligt for at diskutere det nye Europol.
Justitsministeriet forklarer over for Arbejderen, at der ikke er tale om offentlige forhandlinger.
Læs også: