Artikel top billede

Lars Løkke og Folketinget nægter at give Snowden asyl

Det danske Folketing med regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen nægter at give NSA-whistleblower Edward Snowden politisk asyl trods EU-opfordringer om det modsatte.

Hvis NSA-whistlebloweren Edward Snowden skulle have sat næsen op efter at tilbringe de kommende år i politisk i asyl i Danmark, kan han godt pakke de forhåbninger sammen.

For i gårsdagens spørgetime i Folketinget blev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) direkte adspurgt af Alternativets leder, Uffe Elbæk, om, hvorvidt Danmark kan give Edward Snowden asyl?

Dertil svarede statsministeren, at Edward Snowden er eftersøgt for en lang række lovovertrædelser.

Af den grund kan Lars Løkke Rasmussen ikke se grundlaget for, at Folketinget skal tage et ekstraordinært skridt mod at give den amerikanske statsborger politisk amnesti i Danmark.

Læs også: Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag

Heller ikke selvom, at EU-Parlamentet for nyligt ved en afstemning og efterfølgende 285-281-afgørelse opfordrede de 28 EU-medlemslande til at slå en streg over alle kriminelle anklager mod Edward Snowden.

"Beklager," afsluttede Lars Løkke Rasmussen sit svar til Uffe Elbæk i spørgetimen.

Er nedstemt før

I EU-Parlamentets afgørelse blev det ellers gjort klart, at EU-medlemslandene burde yde Edward Snowden beskyttelse ved blandt andet at sikre ham mod udlevering til USA på grund af hans status som whistleblower og international borgerrettighedsforkæmper.

Herhjemme har Alternativet og Enhedslisten i kølvandet på EU-Parlamentets afgørelse genfremsat det beslutningsforslag, som de to partier for halvandet år siden stillede om at give Edward Snowden politisk asyl.

Læs også: Folketinget skal til stemmeknapperne: Skal Snowden have asyl i Danmark?

Dengang blev beslutningsforslaget nedstemt efter 2. behandlingen. og meget tyder på, at dette vil ske igen i en eventuel ny afstemning.

For Computerworld har kontaktet rets- og udlændingeordførerne for partierne på Christiansborg.

Og i det politiske spilfægteri tegner der sig et flertal for, at Edward Snowden ikke skal have særbehandling trods hans afsløringer om, hvordan elektronisk kommunikation fra hele verden havner på amerikanske efterretningsservere.

Netop det faktum, at data om eksempelvis danskere på Facebook havner på amerikanske servere med frit spil for NSA og andre efterretningstjenester til at snage med i, fik for nyligt EU-Domstolen til at erklære den såkaldte Safe Harbor-dataudvekslingsaftale for ugyldig.

Læs også: EU-domstolen forbyder europæiske dataoverførsler til USA

"Han kan søge asyl som alle andre"

Blandt andre Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, er på linje med sin partiformand Lars Løkke Rasmussen med, at Edward Snowden ikke skal have politisk særstatus, hvis han ønsker indrejse i Danmark.

"Snowden må opfylde de sædvanlige betingelser gældende også for andre udlændinge med hensyn til ophold," forklarer han til Computerworld.

Nogenlunde samme svar har vi modtaget i sms-form fra Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen.

"Han kan søge asyl som alle andre. Og så bliver han behandlet efter reglerne. Jeg mener ikke, at myndighederne vil give ham asyl," lyder det fra Dan Jørgensen.

Læs også: Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

En vigtig debat, men nej...

Formand i Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, begrunder sit nej på følgende måde: 

"Det danske folketing skal ikke lege dommer over, om Edward Snowden har overtrådt amerikansk lovgivning eller ikke. Det spørgsmål er og bliver op til de amerikanske domstole."

Radikale Venstres retsordfører Sofie Carsten Nielsen, som også er udlændingeordfører for partiet, skriver til Computerworld: 

"Snowden har startet en utrolig vigtig debat om overvågning, som jeg synes, vi trængte til. Men vi mener det samme i radikale venstre, som vi udtalte sidst, vi blev spurgt."

Henvisningen til en tidligere udtalelse fra partiet om Snowdens
muligheder i Danmark, kan du finde her.

Med afvisninger fra partier, der repræsenterer 95 ud af 179 af folketingets mandater, skulle den ged altså være barberet:

Det danske Folketing vil trods EU-opfordringer ikke hjælpe en elektronisk borgerrettighedsforkæmper fra USA med politisk asyl, selvom han har stået bag de største afsløringer af global masseovervågning nogensinde.

Læs også: 

Så mange år i fængsel ville Edward Snowden stå til hvis han var dansk

Cloud-selskaber er på gyngende grund efter kontroversiel datadom fra EU




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering