Carrier aggregation har i det seneste år været et hot emne hos de danske teleselskaber, der ved at lægge to frekvensblokke sammen i 4G/LTE-nettet kan udvide kapaciteten ganske betragteligt. Læs mere om det her.
Nu er Telenor og Intel i færd med at teste såkaldt tredobbelt carrier aggregation, 3CA, der bliver den næste store opgradering på LTE-nettet.
Det fortæller Telenors netværksdirektør Peter Nødbak til Computerworld.
Telenor og flere af de andre selskaber har allerede udrullet dobbelt carrier aggregation, hvormed man kan opnå teoretiske datahastigheder på op til 300 Mbit/s.
Læs også: Nye LTE-netværk buldrer frem: Det får du med LTE Advanced
Carrier aggregation er en del af LTE Advanced, og faktisk er det også mulighed at opnå endnu højere hastigheder i nettet ved hjælp af den tredobbelte carrier aggregation.
Det er det, Telenor nu tester sammen med Intel, der har omkring 250 ingeniører siddende i Aalborg og også har et tæt samarbejde med universitetet i Aalborg.
"De har verdens mest avancerede testlaboratorium inden for mobil, og når vi tester eksempelvis 3CA, sker det i det miljø, hvor vi har adgang til de nyeste chipset på telefonerne, også dem der ikke er lanceret endnu," forklarer Peter Nødbak om samarbejdet med Intel.
Kan komme op på 450 Mbit/s
Med tredobbelt carrier aggregation kan man opnå teoretiske hastigheder på hele 450 Mbit/s.
Telenor, der som bekendt deler netværk med Telia, forventer at udrulle teknologien på udvalgte steder i de største danske byer i første kvartal i de nye år.
Peter Nødbak forklarer, at det først og fremmest handler om at sikre, at der kan leveres den nødvendige kapacitet i 4G-nettet også fremadrettet.
"Med carrier aggregation kan vi lægge frekvenserne oven på hinanden, så man faktisk for den enkelte device kan opnå en højere båndbredde."
"Vi har lavet dobbelt carrier aggregation i en stor del af de største byer og har, hvad der svarer til 300 Mbit på de master."
Peter Nødbak beskriver de muligheder, man får med 3CA:
"Dobbelt carrier aggregation er typisk i samme frekvensspektrum - og i øjeblikket tester vi så triple carrier aggregation, der også er en del af LTE Advanced, og der har man mulighed for at lægge tre frevenser oven på hinanden, også fra forskellige frekvensbånd."
Kun for de få til at starte med
Hvad er det helt præcis, I har behov for at teste?
"Der er en masse fysiske forhold i det, der er interessante at få testet. Hvordan opleves det, når der kommer flere brugere ind i cellen? Hvordan oplever du det, når du bevæger dig tæt på masten og væk masten?"
"Det andet er selve implementeringen, hvor vi eksempelvis tester, om der er forskel på de forskellige terminaler, og om der er nogle ting, vi skal være opmærksomme på. Det handler om at få det testet, inden vi skubber det massivt ud i netværket."
Læs også: Du er heldig: Netop dit teleselskab har (også) Danmarks bedste mobilnetværk
Peter Nødbak peger samtidig på, at latency er et andet område, der er et øget fokus med LTE Advanced.
Det er i øvrigt værd at bemærke, at mange af de nuværende smartphones på markedet ikke understøtter tredobbelt carrier aggregation, og at der derfor vil være tale om en glidende overgang, før alle forbrugere kan få gavn af de teknologiske forbedringer af netværket.
"Totalt set er det nok en lille procentdel af kundebasen, der i første omgang kommer til at kunne mærke det, men omvendt tror jeg også, at det er vigtigt, at man er på forkant med tingene," lyder det fra Telenors netværksdirektør.
Ifølge Erhvervsstyrelsen steg den mobile datatrafik i Danmark med over 68 procent fra 2013 til 2014 til ialt 115.672 TB.
I løbet af 2014 steg antallet af mobile bredbåndsabonnementer samtidig med næsten 800.000 til lidt over 6,5 millioner.
Læs også:
Netværksdirektør: Sådan hjælper LTE Advanced os med at følge med data-boom
Nye LTE-netværk buldrer frem: Det får du med LTE Advanced
Du er heldig: Netop dit teleselskab har (også) Danmarks bedste mobilnetværk
Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørende