Artikel top billede

Foto: Uffe Weng.

Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørende

ComputerViews: Bredbåndshastigheder er et hot emne, men det er ikke kun antallet af mbit/s, der afgør, om forbindelsen vækker glæde hos brugeren.

ComputerViews: Få emner kan som bredbånd skabe debat her på Computerworld.

Senest er det artiklen "Så hurtigt skal dit bredbånd være, før det er hurtigt nok," der har fået rigtig mange læsere til at fare til tasterne.

Baggrunden er en rapport fra analysefirmaet Ovum, der konkluderer, at man i dag skal have en downloadhastighed på mindst 10 mbit - og snart 50 mbit - hvis man skal kunne være tilfreds med sit bredbånd.

Mbit-parameteret er dog kun et af flere, som det er relevant at fokusere på i bredbåndsdiskussionen. To andre centrale emner er latency og netværksstabilitet/performance.

"Kunderne har også en tendens til at undervurdere netværks-performance, så selv kunder på modne markeder og med high-end bredbånd vil føle, at servicen måske ikke er så god, som de ville ønske," står der i Ovum-rapporten.

Læs også: Bredbånds-hastigheder: Så hurtigt skal dit bredbånd være, før det er hurtigt nok

"Denne reelle netværks-performance skal overstige brugsbehovet for at sikre, at kunderne ikke oplever argumenter for at skifte leverandør - det at give hurtige hastigheder alene er ikke nok til at sikre tilfredse kunder," skriver analysefirmaet og fortsætter:

"Der er større sandsynlighed for, at kunder, der oplever problemer som buffering, latency, ringe billedkvalitet eller lange opdateringstider, vil være utilfredse."

Derfor er latency også vigtigt

I Ovum-rapporten fokuseres der da heller ikke kun på selve bredbåndshastigheden, men også på netværks-performance.

Det giver næsten sig selv, at det er nødvéndigt med et stabilt og pålideligt netværk, hvis man skal have tilfredse kunder, men Ovum sætter også konkrete tal på eksempelvis den ventetid, der forekommer, når man sender en forespørgsel afsted som bruger af internettet.

Den bør aldrig være over tre sekunder og naturligvis skal den helst være 0 sekunder, ligesom buffering heller ikke bør være noget, brugerne møder ret ofte, lyder det fra Ovum.  

Det mangler den danske debat

Det er en generel svaghed ved den danske bredbåndsdebat, at den ofte bliver reduceret til et simpelt spørgsmål om, hvor mange mbit, der står på kontrakten med bredbåndsleverandøren.

Den oplevede bredbåndshastighed handler nemlig om langt mere end det.

Læs også: Derfor skal bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år

Her er eksempelvis latency et emne, der ofte overses. Det sker, selvom netop den tid, det tager for datapakken at rejse fra a til b og tilbage igen er ret afgørende for, hvordan brugeren oplever bredbåndsforbindelsens kvalitet.

Den forsinkelse i netværket, som en høj latency er et udtryk for, kan nemlig være ganske frustrerende.

Det samme kan det være, hvis netværksforbindelse ryger, lige når man har allermest brug for den.

Det hjælper ikke så meget, at man 99 procent af tiden har en 100 mbit-forbindelse til rådighed, hvis den sidste procent kommer i spil, netop som man er nået til den afgørende bane i det online-spil, man har gang i.

Højere hastighed ikke altid det vigtigste

Man kan naturligvis indvende, at det aldrig kan skade at have en rigtig høj bredbåndshastighed til rådighed, og at en person med 50 mbit-bredbånd altid vil være bedre stillet end en person med 10 mbit.

Sagen er imidlertid den, at eksempelvis ping-tiderne afgøres af mange andre ting end blot bredbåndshastigheden - eksempelvis hvilken type netværksteknologi, der er tale om, afstanden til centralen, webservere og den konkrete hardware, brugeren anvender til formålet.

Læs også: Mød en dansk landsby med 1 Gbit/s-bredbånd: Det betyder det for Tranum

Det afhænger meget af ens specifikke behov, hvor høj en latency, man kan acceptere, men at der er forskel, kan der næppe være tvivl om:

En hurtig test viser, at latency på den kablede bredbåndsforbindelse, undertegnede sidder på, er på 3 ms, på WiFi er den på 4 ms, og på 3G-forbindelsen er den på 37 ms.

Alene et skift til 4G ville her formentlig resultere i en markant forbedring.

Bredbåndsdebatten bør handle om andet og mere end mbit/s, fordi den reelle brugeroplevelse afgøres af mere end det. 

Du kan selv tjekke din bredbåndshastighed og latency på forbindelsen på Tjekditnet.dk

Hvad vægter du højst?
Fortæl gerne i debatten herunder, hvad du vægter højest, når du skal vælge bredbåndsforbindelse- og leverandør?

Læs også:

Bredbånds-hastigheder: Så hurtigt skal dit bredbånd være, før det er hurtigt nok

Derfor skal bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år

Derfor er bredbånds-teknologi ikke afgørende: Kabel-bredbånd er i dag 80 procents fiber

Mød en dansk landsby med 1 Gbit/s-bredbånd: Det betyder det for Tranum



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering