Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Derfor fyrer Microsoft kendte topchefer på stribe - her er selskabets plan med udrensningen

ComputerViews: Microsoft sætter fem topchefer med centrale nøgleposter på porten. Hvad er det lige, der sker i selskabet? Her får du forklaringen.

ComputerViews: Det vakte en del opsigt, at Microsoft torsdag pludselig meddelte, at fem af selskabets helt centrale nøglefigurer er færdige i selskabet og nu skal og ud og lede efter andet job.

De fem er:

- Stephen Elop, tidligere chef for Microsofts Office-forretning, tidligere CEO i Nokia og senest chef for Microsofts Services & Devices.

- Kirill Tatarinov, øverste chef for Microsofts Business Solutions Group, der blandt andet tæller alle Dynamics-produkterne.

- Eric Rudder, Microsofts strategi- og udviklings-chef og tidligere chef for Server & Tools.

- Mark Penn, 'chief insight officer' og tidligere strategi-direktør i Microsoft.

- Jo Harlow, chefen for Phone Business-divisionen.

Største oprydning

De fire topchefers exit udgør den største oprydning på direktør-gangene, som Microsofts topchef, Satya Nadella, har gennemført i sine nu 16 måneder på posten.

Han har i en mail - som du kan læse her - til Microsofts ansatte forklaret, at fyringerne sker som led i hans bestræbelser på at gøre Microsoft til et mere adræt selskab.

De fyrede topchefers ansvars-områder lægges med fyringerne ind under tre divisioner ledet af henholdvis Terry Myerson (Windows and Devices), Scott Guthrie (Cloud and Enterprise) og Qi Lu (Applications and Services Group).

Terry Myerson bliver dermed øverste chef for Surface, HoloLens, Luma, Surface, Band, Windows og Xbox, mens Scott Guthrie bliver øverste chef for Dynamics samt hele Microsofts cloud- og Azure-forretning.

Det er ikke mindst disse to direktører, som Satya Nadella nu sætter sin lid til som fremtidens mænd i Microsoft.

Mere adræt

Vi skrev torsdag om nogle af grundene til, at Elop og Tatarinov - der er øverste chef for blandt andet den danske Dynamics-udviklingsafdeling - nu ryger ud.

Det kan du læse her: Microsoft fyrer topchefer - flere prominente top-direktører færdige i selskabet.

Lad os derfor kigge på de planer, som Satya Nadella angiveligt har i ærmerne med samlingen af produkt-grupperne under Terry Myerson, Scott Guthrie og Qi Lu.

Cloud og Dynamics smelter sammen

Fremtiden for Microsoft ligger i cloud'en, og det er en vej, som Satya Nadella omgående slog ind på, da han for halvandet år siden tiltrådte som topchef.

Det kan du læse mere om her: Her er de seks vigtigste opgaver for Microsofts nye topchef.

Den udvikling får yderligere næring med fyringen af Dynamics-chef Kirill Tatarinov, der har kørt sin afdeling relativt isoleret i forhold til det øvrige Microsoft.

Det hænger ikke sammen med Microsoft ambitiøse plan om at lade alle systemer og alle produkter hænge sammen i et komplekst spindelvæv, der via cloud'en kan generere og analysere avancerede data på hidtil usete måder.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Vi står på tærsklen til en tid domineret af helt ny type systemer

Dynamics-produkterne - ERP og CRM - spiller en helt central rolle i dette arbejde som Microsofts produktgruppe rettet mod virksomhederne, der i stigende grad kigger mod netop cloud, agilitet, data-analyse og hurtig værdiskabelse via intelligente systemer.

Læs også: Skal du hoppe med på Microsofts store opgraderingstog?

Derfor giver det rigtig god mening at samle Dynamics-området under Microsofts cloud-chef, Scott Guthrie, som får til opgave at sætte yderligere fart under udviklingen - i øvrigt i tæt samarbejde med Qi Lu's Applications and Services-division, der skal sikre sunde processer og sammenhængende workflow gennem systermerne.

Microsofts cloud-satsning har indtil videre vist sig at være rigtigt set, i det omsætningen nærmest fordobles fra år til år inden for Microsofts Azure-cloudplatform, Office 365 samt Dynamics CRM Online.

Markedsandelen er fortsat kun omkring 10 procent med Amazon Web Services som den absolut største spiller, så der er masser af potentiale for Microsoft.

Det er noget, der kræver markante investeringer i datacentre og anden infrastruktur som dette store datacenter i Dublin, hvorfra Microsoft kører sin europæiske datatrafik:

Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene.

Hardware skal connectes i et samlet hele
Fyringen af tidligere Nokia-boss Stephen Elop er udtryk for, at Microsofts milliard-køb af Nokia (som var Steve Ballmers sidste store handling som topchef for Microsoft) indtil videre ikke har kastet det ønskede af sig: Divisionen mister penge med stor hast, og markedsandelen er kun omkring tre procent. Det dur ikke.

Fremfor at blive ved med at give divisionen (dyr) hjertemassage, bliver den nu lagt ind under Terry Myersons Windows-butik, der blandt andet har stået bag udviklingen af Windows 10, den nye Edge-browser, HoloLens og Surface.

Det er et åbent spørgsmål, hvad Terry Myerson har tænkt sig at gøre for at få sat fut i salget af Microsofts smartphones.

Sikkert er det, at Microsoft tænker, at værdiskabelsen ligger i at tænke software og hardware nøje sammen i udviklings-arbejdet: Det ene kan intet uden det andet.

Måske kan Terry Myersons udviklings-team se nye veje for de nødvendige sammenhænge, som kan sætte yderligere fart i innovationen.

Sammensmeltning

Generelt ligger der under hele omorganiseringen et tydeligt snit: Microsofts systemer og produkter skal ikke længere være enkeltstående søjler. De skal i stedet indgå hver især som enkelt-dele i en samlet helhed, der i sin natur vil blive mere kompleks og rumme flere muligheder, end de fleste kan kapere.

For ikke mindst CIO'erne og de professionelle brugere gælder det om at finde lige nøjagtigt den rigtige fordeling af produkterne, som kan give virksomheden konkurrencefordele. Og så indrette processerne efter det.

Satya Nadella har peget på, at Microsofts hovedopgaver er at 'genopfinde produktivitet og forretnings-processer,' samt at 'bygge den intelligente cloud-platform' samt at 'udvikle mere 'personal computing.'

Det er mål, som han tidligere har nævnt. Og Microsofts produkter skal alene være midler til dette.

Det agile snit: At bevæge sig hurtigt efter markedets bevægelser
Hertil kommer, at tidens måske væsentligste forretnings-trende er agilitet.

Markederne udvikler sig i disse år med betydelig fart. Hvad der kan være en kanonforretning i dag, kan være et hul i jorden om seks måneder.

Innovation er i højsædet, og det gælder om både at kunne afprøve og aflive nye ideer i en fart.

Det er blandt andet denne tilgang, der har ligget til grund for Microsofts største fyringsrunde nogensinde, som Satya Nadella gennemførte i februar: Nu kommer forklaringen: Derfor har Microsoft fyret 18.000 mand.


Innovation, udvikling og agilitet kræver sammenhængende strategier og sammenhængende ledelse. Og lette organisationer med korte kommando-veje.

Det er denne konstruktion, med kort vej fra tanke til handling og til brugerne og med vægt på innovation, som Satya Nadella nu forsøger at (gen)indføre i Microsoft.

Vil det lykkes? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Nadellas vilde år på tronen: Den store forvandling af Microsoft - har han bestået opgaven?

Microsofts innovative ideer: Her er Windows' fremtid

Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Nye vilde sikkerheds-features fra Microsoft: Ingen kan stå imod

Salg af Windows-licenser styrtdykker: Har Microsoft et problem?

Nu kommer forklaringen: Derfor har Microsoft fyret 18.000 mand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere