Artikel top billede

Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selv om han har fiberrør i forhaven

Villaejer fra Vanløse undrer sig over, hvorfor han ikke kan få fiberbredbånd, når han i snart seks år har haft orange fiberrør liggende i forhaven.

I en villa på Randbølvej i Vanløse ved København sidder Mikkel Lindegren og undrer sig over, hvorfor han ikke kan få fiberbredbånd.

Der er gået snart seks år, siden han købte huset. Allerede dengang lå der orange fiberførings-rør i forhaven og helt ind til huset.

"Det mangler bare at blive boret gennem soklen for at komme helt ind i huset," forklarer han til Computerworld.

Det var Dong, der er sin tid lagde de orange rør i jorden, men i 2009 købte TDC Dongs fibernet for et trecifret millionbeløb og overtog dermed de fiberoptiske forbindelser i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Ingen ville kendes ved fiberrørene

Mikkel Lindegren har endnu ikke haft held til at få TDC til at udnytte de orange fiberrør på villavejen i Vanløse:

"Da jeg købte huset i Vanløse, kunne jeg med glæde konstatere, at der lå fiber i min forhave. Så ringede jeg til TDC, men de sagde, at det ikke var deres, og at de ikke havde fiber i området."

Derfor rettede Mikkel Lindegren i stedet kontakt til Dong, da han vidste, at de havde solgt fibernettet til TDC. Dong ville dog derfor heller ikke kendes ved de orange rør længere.

Læs også: Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne

Så tog han i stedet kontakt til Københavns Kommune.

"Men der fik jeg et svar om, at de ikke måtte oplyse, hvem der ejede fiberen. Så ringede jeg tilbage til dem og spurgte, hvem jeg skulle tage kontakt til, hvis jeg kom til at grave fiberen over? Vi blev enige om, at jeg nok ikke behøvede at grave kablet over for at få det oplyst - så de slog det op og kunne oplyse, at det var TDC, der ejede fiberen."

Nu øjnede Mikkel Lindegren en mulighed for endelig at kunne få fiberbredbånd i sit hjem, men sagen skulle hurtigt vise sig at være noget mere kompliceret end som så, da fiberføringsrørene ifølge TDC var tomme.

"TDC slog det op, og kunne så godt se, at det var deres - men på det tidspunkt var deres undskyldning, at der ikke umiddelbart lå noget fiber i vejen. Dengang sagde de, at de tidligst i 2014 ville kunne tilbyde fiber på adressen."

Læs også: Efter fiber-kritik: Her er TDC's svar i debat om bredbånd i Danmark

TDC vil ikke lægge fiber ind

Siden har Mikkel Lindegren flere gange forsøgt at bestille fiber fra TDC - men uden held.

"Og nu har vejen lige været gravet op, og der er lagt nyt fortov, men ikke engang der har man gjort noget."

Har der været konkrete tilbud om fiberbredbånd i den dialog, du har haft med TDC?

"Nej, de har bare afvist det blank."

Mikkel Lindegren har derfor i dag bredbånd via kobberkablerne med Fullrate som leverandør. Da han arbejder som it-konsulent, er han imidlertid ikke tilfreds med den hastighed, han har.

"Det kan godt være, at jeg betaler for mere, men jeg får reelt kun 18 megabit ned og et par megabit op. TDC har selv haft en tekniker ude tre gange, der også siger det."

Læs også: Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne

"Set fra min stol er problemet, at jeg ikke kan få hastighed nok til at lave arbejdet, når jeg arbejder med online-ting. Jeg kunne selvfølgelig godt få 4G og dermed mere hastighed, men latency på det mobile er nogle gange en udfordring til det, jeg laver."

"Det er de muligheder, jeg har - der er ikke andet," lyder det fra Mikkel Lindegren.

Hvis TDC stillede med et konkret tilbud om fiberbredbånd, ville du så være villig til at betale for tilslutningen?

"Ja, hvis vi snakker 3.000 kroner eller sådan noget - og at de så i øvrigt ikke kommer med en eller anden absurd fiberpris, men i stedet en pris, der svarer til det, man generelt kan købe det til. Jeg vil godt betale for at få fiberen sluttet til," lyder det fra Mikkel Lindegren.

Her er TDC's svar

Hos TDC bekræfter presserådgiver Rasmus Avnskjold, at TDC ikke leverer fiberbredbånd til adressen (eller vejen) i Vanløse.

Han forklarer videre om de orange fiberføringsrør i forhaven hos Mikkel Lindegren:

"Det er meget forskelligt fra område til område, hvordan de her tomrør ligger. I det her område har der formentlig været luftbårne el-ledninger på et tidspunkt, og da Dong gravede dem ned, har man så lagt et tomrør, hvor der er plads til andet."

"Men det tomrør ender blindt. Tomrøret går fra huset og ud til fortovet, hvor det bare ender blindt. Det er ikke i forbindelse med vores fibernet. Tomrøret følger elnettet og ikke vores fiberbackbone-net," forklarer Rasmus Avnskjold.

Læs også: Efter fiber-kritik: Her er TDC's svar i debat om bredbånd i Danmark

Men det kan der vel findes en løsning på, hvis I ønsker at lægge fiber ud til ham?

"Ja, men det vil nok blive vanskeligt at lægge fiber ud til ham alene. Vi kan ikke lægge fiber ind til ham uden at grave vejen op."

"Som enkelthusstand er det rigtig mange penge, der skal investeres, men man kan jo så gå sammen med andre beboere på vejen. Man kan gå sammen og få lavet en fælles investering."

"Hvordan det ville gå med det, kommer selvfølgelig an på, hvor stor efterspørgslen er på vejen," siger Rasmus Avnskjold fra TDC.

Han tilføjer, at TDC vil kunne levere en kobberbaseret bredbåndsforbindelse på 35 megabit via såkaldt 'pair-bonding' til Mikkel Lindegren i Vanløse.

Læs også:

Derfor skal bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år

Derfor bliver 4G ikke en erstatning for hverken kobber eller fiber

Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selv om han har fiberrør i sin forhave

Efter fiber-kritik: Her er TDC's svar i debat om bredbånd i Danmark

Mød 10 forskellige danskere: Så ringe er vores muligheder for hurtigt bredbånd

Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne

Danskernes bredbånds-hastigheder er vidt forskellige: Fra turbo-bredbånd til sneglefart




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering