Artikel top billede

Få svar på fem vigtige spørgsmål: Sådan kommer Apple Music til at klare sig

Nyhedsanalyse: Apples nye musiktjeneste Apple Music skal udfordre store streamingstjenester som Spotify og Wimp. Har Apple Music overhovedet en chance? Her får du svar på fem væsentlige spørgsmål.

1. Apple har lanceret musik-tjenesten Apple Music, som i modsætning til iTunes er en streaming-tjeneste. Er det nu slut med iTunes-modellen med at betale per album og per sang?

Nej, du vil fortsat kunne købe enkelte sange og album fra iTunes. Eksempelvis vil iTunes-kataloget i begyndelsen formodentlig indeholde eksklusiv musik fra kunstnere som eksempelvis The Beatles, der endnu ikke har givet tilladelse til, at deres musik kan streames.

Men der er ingen tvivl om, at fremtiden tilhører streamingtjenesterne, og derfor vil den traditionelle iTunes-model også hurtigt udvikle sig til et niche-produkt.

2. Apple sad engang på online-musiktronen med iTunes, men har nu mistet tronen til streaming-tjenester som Wimp og Spotify. Hvorfor har Apple mistet grebet om musik-tronen?

Det er sket, fordi Apple har forsømt at kannibalisere sin egen iTunes-forretning, der gennem mange år har været særdeles lukrativ. 

Som man siger: "Hvis du ikke er parat til at kannibalisere dig selv, så er der andre, der gør det."

Det har både Tim Cook og Steve Jobs ofte understreget, men ikke desto mindre ser det ud til, at det netop er, hvad der er sket for Apple på musikområdet.

3. Apple tjener langt størstedelen af sine penge på salg af hardware. Selskabet tjente i 2014 'blot' 27 milliarder kroner på App Store - hvoraf størstedelen kom fra salg af apps og ikke musik.  Hvorfor er Apple fortsat interesseret i at sælge musik via en streaming-tjeneste med meget lave indtjenings-marginer?

Det handler ikke så meget om indtjeningsmarginer på musiktjenesten alene, men om den samlede produktoplevelse, som Apple forsøger at skabe. 

Her anser Apple tydeligvis musik for at være en så væsentlig del af brugeroplevelsen på sine produkter, at virksomheden ikke vil overlade kontrollen over det til en tredjepart. I dette tilfælde Spotify.

Vi så Apple gøre næsten det samme, da virksomheden erstattede Google Maps med Apple Maps. 

En helt anden og mindre rationel forklaring er, at musik er en væsentlig del af virksomhedens DNA og arven efter Steve Jobs. Det var jo især lanceringen af iPoden og iTunes, der var med til at genrejse Apple i begybndelsen af 00'erne.

4. Spotify har i de senere år sat sig tungt på tronen som den toneangivende og dominerende musik-streaming-tjeneste i verden. Hvordan skal Apple kunne udfordre den position?

Apple vil uden tvivl differentiere sig ved at forsøge at skabe en bedre brugeroplevelse.

Men vi kan også forvente, at Apple vil udnytte sin store pengekasse og høje goodwill til at opnå eksklusive rettigheder til musik fra udvalgte kunstnere.

Eksempelvis kan det nævnes, at iTunes som de eneste har rettigheden til sælge Beatles som musik-download. Kan Apple få kunstnere som Beatles med over på den nye streamingtjeneste, vil det give Apple Music en betydelig konkurrencefordel.

Derudover har Apple også mulighed for at integrere Apple Music dybere i sit eget styresystem.

Men spørgsmålet er, hvor mange fordele Apple kan give sin egen tjeneste uden at komme i konflikt med diverse konkurrencemyndigheder.

Apple risikerer også at komme til fremstå som en bølle i den almindelige forbrugers øjne, hvis virksomheden forsøger at gøre livet svært for Spotify. Den slags har Apple dog traditionelt set sjældent bekymret sig om.

5. Hvad taler henholdsvis for og imod, at Apples streaming-tjeneste bliver en succes? 

Apples har en enorm pengekasse og en kæmpe brugerbase, der allerede er inde i folden og har registreret deres kreditkort hos Apple.

Det vil være relativt let for Apple aktivere den del af kundebasen. Især blandt den del, der ikke i forvejen er kunder hos en konkurrende streamingtjeneste.

Den store udfordring for Apple bliver imidlertid at hive eksisterende kunder hos eksempelvis Spotify ind i folden. Så længe musikudbuddet, kvaliteten af brugeroplevelsen og prisen er nogenlunde på samme niveau er det svært at se, hvorfor folk skulle besvære sig med at skifte Spotify ud til fordel for Apple Music. 

Spotify har desuden den fordel, at tjenesten i modsætning til Apple Music tilbyder et gratis reklamefinansieret abonnement, der har 45 millioner aktive brugere.

Læs også:
Apple klar med nyheder: Nu skal konkurrenterne indhentes 

Apple open sourcer sit store programmerings-sprog Swift




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere