Artikel top billede

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager og Googles europæiske topchef Matt Brittin mødtes kort på en københavner-konference i sidste uge. Foto: Mads Elkær.

EU lægger sag an mod Google: "Google hæmmer konkurrencen og er til skade for forbrugerne"

EU indleder sin store sag mod Google, som risikerer at skulle betale bøde på 45 milliarder kroner. Google mener ikke, at EU har en sag.

EU har onsdag med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen formelt indsendt sin indsigelse mod Google i en stor sag om misbrug af søgeselskabets dominerende position på markedet.

Det skriver EU-Kommissionen på sin hjemmeside.

Her fremgår det blandt andet, at:

"Kommissionens umiddelbare konklusion er, at denne (Googles, red.) adfærd er i strid med EU's kartel- og monopolregler, fordi den hæmmer konkurrencen og er til skade for forbrugerne."

Risikerer stor milliardbøde

Google har nu 10 uger til at reagere på søgemaskine-indsigelsen, som blev indledt med en EU-undersøgelse for fem år siden.

Hvis det viser sig, at Google rent faktisk har misbrugt sin dominerende position på markedet til at fremhæve sine egne services inden for eksempelvis rejser og shopping, kan it-giganten risikere en bøde på 10 procent af dets globale omsætning.

Det vil i runde tal sige en bøde på 45 milliarder kroner.

Læs også:
Vestagers rygende varme Google-kartoffel: Så speget er sagen

Som vi tidligere har set i lignende sager mod Microsoft og Intel, vil Google formentligt anke en sådan afgørelse, og så kan sagen trække i langdrag over flere år.

Android også under luppen

Ud over den formelle indsigelse mod Google-søgemaskinens resultater har EU også indledt en kartelundersøgelse af Googles mobilsystem Android.

"Det vil blive undersøgt, om Google har indgået konkurrencebegrænsende aftaler eller misbrugt en eventuel dominerende stilling inden for styresystemer, applikationer og tjenester til smarte mobile enheder," skriver EU.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i sidste uge beskrevet processen i disse sager til Computerworld, som du kan læse mere om her.

I kølvandet på de to formelle tiltag mod Google udtaler hun på EU's hjemmeside:

"EU's kartel- og monopolregler skal sikre, at ingen virksomheder kunstigt forhindrer de europæiske forbrugere i at træffe valg på så bredt et grundlag som muligt eller begrænser innovation. Det gælder alle virksomheder, der er aktive i Europa."

Google: Vi har en god sag
Hos søgegiganten Google har man ikke ligget på den lade side ifølge nyhedssitet Recode.net.

I en intern mail til medarbejderne skriver Google-ledelsen, at EU-undersøgelsen er 'skuffende nyheder, især for søgeholdet, der har arbejdet så hårdt for at skabe en stor oplevelse for vores brugere i de seneste 16 år.'

Med flere grafer i mailen viser Google-ledelsen, at konkurrencen stortrives, og der derfor med andre ord ikke er noget at komme efter for EU.

Mailen til Google-medarbejderne bliver rundet af på følgende måde:

"Vi ved, at de kommende budskaber (fra EU, red) vil være forstyrrende, men du kan hjælpe på to måder: Først ved ikke at kommentere på verserende juridiske spørgsmål, og for det andet ved at fokusere på det, vi er bedst til: bygge storartede produkter, der hjælper vores brugere og kunder."

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?


Google: Derfor har vi slet ingen ambitioner om at være store og magtfulde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere