Højesteret har frikendt den tidligere bestyrelsesformand for det hedengangne danske it-selskab Memory Card Technologies, Kjeld Ranum, samt de to revisionsselskaber PricewaterhouseCoopers og Ernst & Young.
Dermed er den langstrakte skandalesag i kølvandet på krakket af det engang børsnoterede Memory Card Technologies endeligt slut.
Selskabet gik konkurs i 2001 med et samlet tab i omegnen af en halv milliard kroner.
Seks års fængsel
Krakket kostede senere den dengang landskendte direktør og stifter John Trolle en dom på seks års fængsel samt betaling af 100 millioner kroner i erstatning til konkursboet.
Det kan du læse mere om her: Dansk it-direktør er nu i fængsel: Skal sidde i seks år.
Kjeld Ranum blev i Landsretten i 2013 frikendt i konkursboets anklage om, at den daværende bestyrelsesformand sammen med revisorerne havde begået såkaldte "ansvarspådragende fejl og forsømmelser."
Det handlede blandt andet om, at det efter krakket viste sig, at lagerværdierne var angivet til at være mange millioner kroner mere værd, end det faktisk var tilfældet, og at Kjeld Ranum og revisorerne dermed havde undladt at tage initiativ til at justere eller stoppe driften af selskabet på et tidspunkt, hvor det var strengt nødvendigt.
Frikendt i Højesteret
Den holdning deler Højesteret i sagen, der dengang blev anket af konkursboet.
Retten har nemlig afgjort, at Kjeld Ranum faktisk levede op til sine 'forpligtelser som bestyrelsesformand.'
Retten skriver, at 'der ikke på grund af en enkeltstående fejl i forbindelse med hans håndtering af kritik fra koncernens økonomi-direktør var grundlag for at pålægge ham erstatnings-ansvar."
Samtidig har Højesteret omstødt Landsrettens afgørelse om, at revisorerne var ansvarlige for konkursboets tab.
Du kan læse om Landsrettens afgørelse her: Kæmpe dansk it-svindel afsluttes efter 14 år.