Det ligner efterhånden en epidemi.
Tirsdag var det kiropraktorer, der var målgruppe for en målrettet dansksproget phishing-kampagne med et formål om at kryptere data og forlange betaling fra ofrene.
Den historie kan du læse her: Pas på: Målrettet ransomware-angreb rammer Danmark netop nu
Nu er det så de danske arkitekter, der står for skud i et angreb, der til forveksling minder om gårsdagens.
Fremgangsmåden er ens og indholdet i den rundsendte mail ligner også kiropraktor-angrebet.
Den uønskede e-mail leveres på perfekt dansk og med et link til Dropbox.
Denne gang er det dog ikke ransomware men et avanceret fjernstyringsværktøj, der ligger gemt bag et uhæderligt link i en phishing-mail.
Afsenderen er da også den samme.
"I den nye kampagne, som udspringer fra samme gruppe af aktører som angrebet mod danske kiropraktorer, er målet nu ændret til arkitektbranchen. Indholdet af e-mailen er skræddersyet til netop at ramme denne målgruppe, men den binære kode er anderledes og nu en decideret Remote Administration Tool," skriver sikkerhedsfirmaet CSIS, der rapporterer om angrebet.
Modtageren skal lokkes til at klikke på et link, der er kamufleret bag et AutoCad-ikon. Et program, der er meget populært i denne branche.
Datatyv i spil
Hvis denne fil åbnes vil den systematisk indsamle et stort antal data som sendes til bagmanden.
"Der er tale om en decideret datatyv. Blandt funktionerne finder vi blandt andet keylogging, høste data fra udklipbordet, tage billeder af skærmen, aktivere mikrofonen og webcam eller oprettet en fjernadministrationssession. Den foreløbige analyse siger, at der er tale om DarkComet-værktøjet," lyder det fra CSIS.
Anbefalingen for at undgå en uønsket invadering af disken går på, at man ikke åbner et link i en mail fra en ukendt afsender.
For ganske kort tid siden blev en anden meget målrettet mail sendt ud til danske brugere i NemID's navn. Den indeholdt korrekte navne og kreditkortnumre.
Det kan du læse mere om her: Advarsel: NemID-phishere kender dit rigtige navn og kortnummer
Læs også:
Voldsomt fokus på it-sikkerhed kan være en guldgrube - men langt fra alle hiver gevinsten hjem
Dårlig it-sikkerhed skal kunne udløse store bøder til danske selskaber