Artikel top billede

Politiet advarer: Stor ransomware-bølge skyller ind over Danmark

Danmark er igen-igen ramt af ransomware-angreb. Læs her, hvordan du beskytter dine egne og virksomheds computere mod at blive holdt som software-gidsler.

Danmark er igen ramt af en ransomware-bølge, som politiet nu advarer alle borgere og virksomheder mod.

Det drejer sig om en tidligere kendt variant af ransomware med det formål at kryptere indholdet på modtagerens computer, hvorefter indholdet først frigives, hvis der betales en løsesum.

Deraf navnet ransomware ("løsesum-ware"), som menes at have ramt hver 12. borger i kongeriget Danmark.

I denne omgang afsendes mail med vedhæftede filer af typen .CHM, som kan afvikle scriptkode på din computer.

"Den primære kilde til infektion i denne nye bølge af ransomware menes at være aktiveringen af en række værktøjer, som er integreret i Windows-baserede systemer," forklarer politiet på dets Facebook-profil.

Sådan beskytter du dig

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra selskabet CSIS Security Group nikker genkendende til, at ransomwaren igen skyller ind over Danmarks grænser.

"Vi har set en stigning i antallet af ransomware-angreb i den forgangne uge," bekræfter han.

Han fortæller, at virksomheder relativt nemt kan beskytte sig mod disse angreb ved at sætte filtre op på sin gateway-servere, der piller .CHM-filerne fra.

På samme måde råder han også virksomheder til at filtrere eksempelvis .SCR-, .PIF-, og .EXE-filer fra, inden de rammer medarbejdernes postkasser.

Hos politiet lyder rådet, at man ikke skal åbne mails fra ukendte afsendere og ukendte vedhæftninger. Derudover er det tilrådeligt at holde sin programpakke og netværk opdateret.

Husk backup

Politiet råder også borgere og virksomheder til at foretage backup, da de inficerede drev og filer sjældent kan genskabes, hvilket Peter Kruse nikker genkendende til.

"Uden back-up er man godt nok på den," siger Peter Kruse.

Han forklarer backup'en med, at de it-kriminelle ofte vil gå efter folks og virksomheders filservere, som bliver krypteret og kun låst op, hvis man betaler den forlangte løsesum.

"Med backup kan man rulle sine indstillinger tilbage til lige før, at angrebet fandt sted," fortæller Peter Kruse.

Hvis du skulle være uheldig at stå uden backup og med et ransomware-angreb på dine maskiner, lyder det sidste råd fra politiet således:

"Betal aldrig den løsesum, der er angivet i e-mailen, men kontakt i stedet dit lokale politi."

Læs også:

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne

Nye angreb med Cryptowall i Danmark: Sådan ødelægger ransomwaren dine filer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere