Artikel top billede

Sådan skal Windows 10-apps fungere på tværs af platforme

Windows 10 skal virke på alle platforme. De samme skal de apps, der køres på den næste Windows-version. Her er de første udmeldinger fra Microsoft om, hvordan det fungerer i praksis.

Med Windows 10 vil Microsoft bygge en platformsuafhængig løsning, der kan anvendes på alt fra konsoller over mobiler til pc'er.

Det betyder samtidig, at applikationerne, der udvikles til Windows 10, giver mulighed for, at udviklerne kan skabe apps, der ligeledes fungerer på tværs af enhederne.

Den vision har kodefabrikken tidligere luftet, men de konkrete informationer om, hvordan det skal gøres i praksis, har den Redmond-baserede kodegigant været knap så meddelsom omkring.

Men i forbindelse med Mobile World Congress, der i øjeblikket løber af stablen i Barcelona, begynder Microsoft at lukke lidt op for posen med informationer.

Læs også: Første kig på Microsofts Universal Apps: Alt arbejder sammen

Hovedet på Windows-bloggen

Windows 10 projektet er baseret på én kerne, der kan afvikles på de forskellige enheder, hvad enten det er telefonen, HoloLens eller enheder som Rasberry Pi 2.

Uanset hvilken enhed du har, vil den således også blive forsynet med apps fra den samme app-butik og få glæde at de samme opdaterings-udsendelser fra Microsoft.

Microsoft skriver om projektet på Windows-bloggen.

Her kan man læse, at det skal være et sæt standarder, som gælder på tværs af platforme, således at programmer, der følger standarderne, er genkendelige på de forskellige platforme.

Programkoden skal tilpasse sig til den enkelte platform, det gælder eksempelvis skærmstørrelse og opløsning, uden at de forskellige input-muligheder bliver skåret af.

Med andre ord kan du altså benytte den enhed, du lige har til rådighed til at udføre arbejdet eller opgaven på.

Så betyder skærmstørrelsen, om det er et tastatur, fingeren på en trykfølsom skærm eller ren tale, der bruges til navigation, ikke noget.

Samlet set kaldes det for Adaptive UX, og omfatter blandt andet den omtalte skærm-layout og brugerkontrol samt en række cloud-baserede tjenester, der kan anvendes i app-arbejdet.

Det er eksempelvis Notification Services (WNS), Windows roaming data og Windows Credential Locker. Skyen vil løbende blive opdateret med nye tjenester, skriver Microsoft.

På bloggen lover Microsoft at forsyne udviklerne med en stribe værktøjer, der kan bygge disse tværformsuafhængige apps.

Værktøjskasse til app-folket

Kode-giganten er således på vej med en værktøjskasse, der skal gøre det enklere for udviklerne at skabe de apps, der er fundamentet for, at en platform kan få succes.

Det er ellers indtil videre ikke lykkedes så godt med Windows 8-miljøet.

Mobil-konferencen i Barcelona er dog kun det første spadestik på vejen til at vise verden, hvordan det skal gøres.

I slutningen af april holder Microsoft sin årlige Build-konference, hvor firmaet nok vil komme langt dybere ned i kode-undergrunden og demonstrere, hvordan Windows 10 bliver ligeglad med, hvilken platform koden afvikles på.

Læs også:
Microsofts nye Spartan-browser: Derfor er motoren så speciel

Første kig på Microsofts Universal Apps: Alt arbejder sammen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering