Efter Apple i efteråret 2014 lancerede sit iOS 8-system til sine iPhones og iPads med kryptering som standard, var Google ikke sen til at følge i fodsporet og love kryptering i sit mobilstyresystem Android 5.
Løftet om at levere Android 5 - også kendt som Lollipop - med indbygget kryptering som standard har Google siden haft svært ved at leve op til.
Det skriver Ars Technica.
BØR og SKAL
Allerede tilbage til Android 4.4 (KitKat) fra efteråret 2013 kunne brugerne ellers benytte kryptering på deres Android-enheder som en valgmulighed. Efter Snowden-afsløringerne gik Google så et skridt videre:
"Som en del af vores Android-lancering, vil kryptering være slået automatisk, når du åbner for din telefon, så du ikke behøver at tænke på det," lød ordene fra Googles talsperson Niki Christoff til The Washington Post ved præsentationen af Android 5.
Det budskab fik FBI og andre af lovens lange arme til at råbe vagt i gevær, fordi politifolk og spioner derved ikke kunne læse med over skuldrene hos mobilfolket.
Ikke i kontrol
Modsat Apple er Google dog ikke i kontrol med hele produktionsprocessen fra softwareudviklingen til hardwareafrundingen, hvilket efterlader Android-mobilproducenterne til at bestemme, om der skal kryptering i deres telefoner eller ej.
Blandt andet kan Ars Technica rapportere fra Mobile World Congres-messen i Barcelona, der løber af stablen i disse dage, at andengeneration Moto E og Samsungs Galaxy S6 ikke er krypterede som standard.
Og årsagen findes i Googles designdokument til Lollipop, hvor der blandt andet står følgende passus:
"...fuldkommen diskkryptering BØR være slået til hele tiden, når brugeren har pakket telefonen ud. Dette krav er skrevet som BØR for denne Android-version, og det er meget stærkt anbefalet, da vi forventer at skifte til udtrykket SKAL i de fremtidige Android-versioner."
Hvad gik galt?
Men hvorfor ikke bare holde, hvad man lover?
Google har endnu ikke ønsket at kommentere på det noget vingeskudte løfte om komplet kryptering på Android-telefonerne, og det får Ars Technica til at spekulere i forklaringer.
Netmediet grubler over, om den manglende out-of-the-box-kryptering skyldes, at hardware-producenterne lige skal have tid til at omstille deres produktion til krypterings-telefonerne.
Rygterne vil vide, at Android-flagskibstelefonen Nexus 6 blev sløvet gevaldigt af krypteringen, og derfor blev disse krypteringsguide lige så stillet listet ud af Googles designguide til Android-hardwarefirmaerne i starten af året.
Bundlinjen er altså, at du hos Apple får kryptering gratis med i kassen, mens du på Android-enheder selv skal slå krypteringen til.
Læs også:
Vi har prøvekørt Android Lollipop: Her er de otte fedeste features
Android-opdatering dræner batteri på Samsung-telefon: Sådan fikser du problemet