Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Her er den vigtigste melding fra Microsoft onsdag aften: Disse fire ord kan få store konsekvenser

ComputerViews: Den vigtigste og mest langtrækkende udmelding fra Microsoft onsdag aften handler ikke om ny browser, vilde hologram-briller eller nye Windows-funktioner, men ligger i fire små ord, der kan få stor betydning for både Microsoft og for alle selskabets kunder.

ComputerViews: Onsdagens store udmeldinger fra Microsoft har vakt opsigt med de fremadrettede udmeldinger om, at Microsoft ganske gratis vil opgradere alle brugere af Windows 7 og Windows 8 til Windows 10, ligesom der er en ny browser på vej.

Microsoft er også på vej med en ny hologram-brille, som du kan læse mere om her: Stor overraskelse fra Microsoft: kommer med avancerede hologram-briller

Slut med store Windows-lanceringer?

Opmærksomheden har i stor udstrækning været centreret omkring disse produkt-nyheder.

Men den væsentligste udmelding fra Microsoft skal vi faktisk finde et andet sted, der ikke har fået ret meget opmærksomhed i gårsdagens mange udmeldinger.

Den er på fire ord: "Windows as a Service."

I disse fire ord finder vi nemlig et klart signal fra Microsoft om den fremtidsplan, som selskabet har for Windows.

Opdateres løbende

Windows skal nemlig leveres og opgraderes løbende fremfor efter den traditionelle model med kæmpe-releases med års mellemrum.

Det begynder med Windows 10, som Microsoft vil tilbyde som gratis opgradering fra Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1.

Dernæst vil Windows løbende blive opgraderet gratis i hele enhedens levetid.

"Vi vil levere nye features i takt med, at de bliver klar. Vi kalder det for Windows as a Service. Faktisk vil man med rimelighed kunne betragte Windows som en af de største internet-services i verden i de kommende par år," skriver Microsofts styresystem-chef, Terry Myerson, på sin blog.

Her skriver han, at det fremover ikke vil give nogen mening at spørge folk om, hvilken version, de har, for alle vil automatisk have den seneste version - "ganske som det er tilfældet med alle internet-services," skriver han.

Meldingen fra Terry Myerson indikerer, at Windows 10 sandsynligvis bliver den sidste af de store Windows-lanceringer fra Microsoft, der gennem årene på mange måder har været fundamentet under skabelsen og opbygningen af Microsoft.

Der har været op og nedture undervejs. Nedture med Windows Vista og Windows 8 og opture med det meget populære Windows XP og det vellykkede Windows 7, der i dag er verdens mest udbredte Microsoft-styresystem.

I stedet vil vi med 'Windows as a Service' fremover se konstante, mindre og mere diskrete ændringer af styresystemet på samme måde, som vi i dag ser det med alle de øvrige cloud-baserede tjenester som Office 365, Gmail og mange andre.

Hvad siger erhvervslivet?

Det er en markant udmelding, der næppe vil falde i god jord hos de for Microsoft ekstremt vigtige erhvervskunder, der typisk gerne vil slippe for mange og hyppige opgraderinger, da hver eneste opgradering typisk kræver tilpasning, uddannelse og besvær i organisationen.

Det er et område, som vi må formode, at Microsoft har kig på. Erhvervskunderne har Microsoft ikke råd til at miste.

Læs også: Styresystemernes tid er ved at være omme

En milepæl

For Microsoft er der tale om en milepæl i selskabets nye strategi, der blev iværksat for et års tid siden.

Her besluttede selskabet sig for at droppe det mangeårige fokus på Windows som selskabets hovedprodukt, som alle øvrige produkter skulle dreje sig om.

Det kan du læse mere om her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

I stedet skal Microsofts indtjening og fokus ligge på selskabets abonnements-baserede cloud-tjenester, som de øvrige produkter skal sigte efter at lokke kunder til.

Længst fremme i strategien er Microsoft cloud-baserede kæmpesucces, Office 365, der fungerer som en abonnements-tjeneste med løbende og konstant opdatering til seneste version.

Hvor skal pengene så komme fra

Windows har alle dage været en af de store indtjeningskilder for Microsoft, der har solgt versioner af styresystemet i meget store milliontal til alverdens pc-producenter, der har installeret styresystemet på deres maskiner fra 'fødslen.'

Med beslutningen om løbende at opgradere Windows som 'as a service' står denne meget store indtjeningskilde til at tørre ud.

Microsoft er endnu ikke kommet med klare meldinger om, hvor pengene så skal komme fra.

Det må dog regnes for sikkert, at Microsoft har en plan, for vi må formode, at det stinkende rige og historisk stærkt kommercielle selskab nøje har overvejet penge-strømmende i forbindelse med denne markante omlægning.

Vi ved således ikke, om Microsoft vil fortsætte med at forære opgraderinger af Windows væk eller om der vil blive indført en form for abonnements-model.

For den gratis model taler, at Microsoft har ført sin forretning andre steder hen.

Omvendt vil det ikke give mening, at Microsoft ikke tager betaling for et produkt, som selskabet vitterligt kan tage penge for.

Du kan læse mere om disse overvejelser her: Den svære beslutning for Microsoft: Hvem skal betale for Windows 10? Og hvem skal ikke?

Mobil spiller væsentlig rolle

Bag Microsofts beslutning om at gøre Windows til en 'as a Service' ligger ikke mindst mobil-området.

Microsoft halter voldsomt efter de store systemer på smartphone-markedet, iOS og Android, og har gjort det i mange år.

Det er en uholdbar situation for en af verdens største producenter af it-økosystemer, og Microsoft vil og skal have forbedret tilstedeværelsen på dette marked.

Centralt i problemerne står manglen på apps.

Udviklerne er kort og godt ikke særligt interesserede i at udvikle apps til Microsofts univers på grund af den lille udbredelse. Og udbredelsen står i stampe på grund af manglen på apps. Det er en ren catch 22.

Med den nye Windows 10 understregede Microsoft gang på gang under præsentationen, at Windows er en 'single experience,' der strækker over flere forskellige platforme - altså både tablet-computere, smartphones og pc'er.

Og med 'As a service'-tilgangen kombineret med en samlet Windows Store er det håbet, at alverdens applikations-udviklere vil finde Microsoft-universet mere attraktivt - samt at de mange udviklere, der i dag udvikler til Windows (og det er mange) kan begynde at lade deres produkter flyde over på Windows Phone-miljøet, der i dag ikke har megen udvikler-opmærksomhed.

Læs også:

Styresystemernes tid er ved at være omme

Stor overraskelse fra Microsoft: kommer med avancerede hologram-briller

Derfor har Microsoft planer om en helt ny browser

Windows 10: Ny browser giver Internet Explorer baghjul

Har du Windows 7 eller 8? Så kan du godt glæde dig til gratis Windows 10

Eksperterne helt oppe at ringe: Derfor får Microsoft et stort comeback med Windows 10




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere