Det er et presset IBM, der har taget hul på 2015.
Det fremgår af IBM's netop offentliggjorte regnskab for fjerde kvartal 2014 og året samlet set.
I årsregnskabet må IBM blandt andet oplyse, at nettoresultat endte på 15,8 milliarder dollars, lige omkring 100 milliarder kroner, hvis man tager udgangspunkt i dagens valutakurs.
Selvom det naturligvis er et stort beløb, er det faktisk syv procent lavere end året før, hvor IBM's resultat lød på 16,9 milliarder dollars.
Omsætningen i 2014 lå på 92,8 milliarder dollars, omkring 595 milliarder kroner, hvilket er seks procent lavere end i 2013, hvor omsætningen var 98,4 milliarder dollars.
It-gigantens CEO, Virginia Rometty, der overtog styringen i 2011 efter Sam Palmisano, udtaler trods tilbagegangen i regnskabstallene, at det går den rigtige vej for selskabet.
CEO: Her går det altså godt
Hun fremhæver blandt andet, at omsætningen vokser på forretningsområderne cloud, analytics, mobile, social og sikkerhed.
"Tilsammen voksede disse strategiske tiltag med 16 procent i 2014 og repræsenterer nu 25 milliarder dollars og 27 procent af vores omsætning," udtaler hun.
"Vi gør betydelige fremskridt i vores transformation ved at fortsætte med at flytte IBM's forretning til mere værdifulde områder og ved at investere og positionere os selv i forhold til det mere langsigtede," forklarer Ginni Rometty, som hun også kaldes.
Ikke desto mindre er der en del kritiske røster i forbindelse med IBM's regnskab.
Investorer vil se resultater
Det er ikke investorerne, der er noget bekymrede over, at IBM-aktien er faldet med 17 procent over det seneste år.
"De er nødt til at få den omsætning til at vokse. Hvordan vil de opnå det?" udtaler en Dan Morgan fra Synovus Securities Inc., der blandt andet står for at administrere en god portion IBM-aktier, til BusinessWeek.
"Langsigtede mål for virksomheder ser godt ud på papiret, men investorer vil se resultater," lyder det i samme medie fra Daniel Ives, analytiker hos FBR & Co.
"En del af det handler om at overbevise investorerne om, at de har en produktportefølje, der med succes kan føre virksomheden ind i cloud-æraen."
Han påpeger samtidig over for Reuters, at IBM ligesom eksempelvis Oracle, SAP, HP og Cisco har store udfordringer i forbindelse med omstillingen til cloud-tidsalderen.
Sådan går det for IBM i Danmark
Også her i Danmark er IBM kendetegnet ved at befinde sig i en overgangsfase, hvor der derfor også er et vist pres på forrentingen.
For to uger siden meddelte IBM Danmark, at Lars Mikkelgaard-Jensen stopper som administrerende direktør og dermed overlader posten til en ny person, Lars Erik Clausen.
I den forbindelse bad vi Anders Elbak, research manager i IDC, vurdere IBM Danmarks situation:
"Det er et meget anderledes IBM, end det var, da Lars Mikkelgaard-Jensen trådte til. For 11 år siden skiftede IBM i høj grad fra at være et hardware-firma til at blive mere og mere et services-firma. Nu går det i endnu højere grad efter at være et services-firma, men også et cloud-firma."
Cloud, cloud og cloud
Anders Elbak gav også et bud på, hvad den nye direktør kommer til at fokusere på, når han tiltræder i IBM Danmark:
"Meget af det kommer til at gå på at få opbygget deres position på cloud-markedet. Det er en af de primære ting."
På den måde er cloud altså både lokalt og globalt IBM's helt store udfordring - men også mulighed - i de kommende år.
Det understreges også ved IBM's massive investeringer i cloud-datacentre.
Selskabet kunne for nylig berette, at det nu har har gennemført en konkret investering i nye datacentre på 1,2 milliarder dollars - omkring 7 milliarder kroner.
IBM har nu ialt 40 cloud-datacentre rundt omkring i verden. De nye datacentre er blandt andet etableret i Frankfurt, Mexico City og Tokyo.
Læs også:
Her er dommen: Dette IBM Danmark efterlader Lars Mikkelgaard-Jensen til sin efterfølger
IBM eskalerer cloud-kapløb: Her bygger IBM nye datacentre
IBM klar med ny mainframe-computer - z13 bliver et monster
Mød IBM Verse: Email-løsningen der skal stoppe kaos i indbakken