Artikel top billede

Microsoft stopper support på gammel Windows-version: Kæmpe-opgradering venter forude

Når Microsoft om et halvt år stopper Microsoft opdateringen af 2003-versionen af styresystemet Windows Server, står mange kunder med et lille men potentielt alvorligt problem. Mange servere når ikke at blive opgraderet til en nyere version, lyder det fra Microsoft. Her kan du se, om dine gamle Windows-servere er i farezonen.

Mens emner som sikkerhed, mobility, cloud og sociale medier det sidste års tid har stået højt på it-afdelingernes dagsorden, er et relativt banalt, men ikke mindre alvorligt problem ved at snige sig ind på tusindvis af virksomheder.

Til sommer - nærmere bestemt 14. juli 2015 - stopper Microsoft med at udsende opdateringer til 2003-versionen af styresystemet Windows Server. Efter den dag er det slut med at lukke sikkerhedshuller og fixe fejl ved systemet.

Hos Microsoft Danmark anslår produktchef for Windows Server, Ken Hyld, at der i dag er mere end 60.000 danske serverinstallationer, som kører på det mere end ti år gamle styresystem.

Det er så mange, at Microsoft allerede har erkendt, at en stor del af de forældede server kommer til at køre videre, selvom kunderne ideelt set brude opgradere eller helt udskifte deres servere til en nyere version som for eksempel 2012-versionen.

Når det ikke

"Jeg tror ikke, vi får dem væk inden supportens udløb, men vores mål er, at kunderne skal være klar over, at der er et problem, når supporten udløber, og at de servere, der kører videre på en eller anden måde skal være beskyttet," siger han.

Risikoen for kunderne er ifølge Ken Hyld, at de gamle systemer uden opdateringer har større chance for at blive ramt af virus eller trojanere, og at man så må slukke sine servere.

"Er de applikationer forretningskritiske, så bliver det alvorligt," siger han.

37 opdateringer i fjor

Når sårbarheder dukker op, stiger risikoen altså for at virus eller anden malware vil bane sig vej ind i styresystemet og i værste fald få de gamle servere til at gå i sort.

Dertil kommer bugs og andre fejl, som kan opstå, når de gamle serverinstallationer, skal kommunikere med andre systemer, der kører på nyere teknologi.

Nu kunne man tro, at antallet af sårbarheder og fejl et styresystem, der er mere end 10 år gammelt ville være forholdsvis beskedent.

Men sådan er det ikke nødvendigvis.

Ken Hyld peger på, at Microsoft alene i 2014 udsendte 37 kritiske opdateringer til Windows Server 2003.

Og selv om man ikke ud fra det tal kan spå om, hvor mange nye svagheder, der vil dukke op i fremtiden, giver det et fingerpeg om, hvor mange problemer, der potentielt kan ligge og lure på den anden side af udløbsdatoen.

De største problemer findes der, hvor kunderne bruger deres 2003-servere til at afvikle løsninger, som ikke umiddelbart kan migreres til nyere versioner af Windows Server.

"Mange kunder ved godt, at de burde migrere til nyere versioner. Men deres problem er, at de har applikationer, som ikke længere er supporteret, eller hvor den oprindelige leverandør slet ikke findes længere. Så de vil typisk efterlade nogle af de her 2003'ere. Virksomhederne vil så pakke serverne ind i forskellige sikkerhedsløsninger. Gør man det ikke, ville jeg være nervøs," siger Ken Hyld.

Op til virksomhederne selv

Microsoft Danmark har gennem et stykke tid har afholdt særlige "end of support"-seminarer og -webinarer for kunder og forhandlere, hvor man diskuterer, hvordan udfordringerne kan håndteres.

Men i sidste ende er det op til virksomhederne selv at søge hjælp enten fra Microsoft selv eller fra en af softwaregigantens partnere, som kan migrere de gamle servere til nyere versioner - eller som alternativ kan pakke de gamle servere ind i en sikkerhedsløsning.

Ken Hyld siger, at det er hans indtryk, at især mindre virksomheder har en udfordring, fordi de enten ikke har en selvstændig it-afdeling eller bare ikke har budgetter og mandskab til at gå i gang med at migrere deres server-miljøer.

"Blandt de store kunder er de fleste med. Men blandt mindre kunder er det ikke alle, der har ressourcer til at gøre det," siger Ken Hyld.

Læs også:

Kæmperegning på vej til danske Microsoft-kunder

Microsoft lukker gammel Windows-version




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere