Verdens største softwarevirksomhed, Microsoft, har afsluttet endnu en truende retssag med et forlig, der indebærer en milliarderstatning.
Denne gang har Microsoft hevet 2,7 milliarder kroner op af kassen for at indgå forlig med Intertrust Technologies, der har specialiseret sig i software til styring af digitale rettigheder.
Intertrust hævder, at Microsofts har forbrudt sig mod selskabets patenterede teknologier.
Forliget kommer, mindre en to uger efter at Microsoft afsluttede en lang juridisk kamp mod rivalen Sun Microsystems, hvor den samlede regning løb op på over 12 milliarder kroner.
I sidste måned gav også EU softwareselskabet en bøde på 3,8 milliarder kroner. Den dom har Microsoft dog anket.
Microsoft bryder 144 patenter
Intertrust mener, at Microsoft anvender dets teknologier i stort set alle programmer. Lige fra flagskibet, Windows-operativsystemet, til dets Media Player software.
Intertrust har præsenteret det amerikanske retssystem for 144 tilfælde, hvor det mener, at Microsoft har krænket et af selskabets patenter.
Intertrust har hidtil krævet, at det amerikanske retssystem tvinger Microsoft til at droppe brugen af certificerings-teknologien og giver selskabet et milliardbeløb i erstatning. Sagen har nu varet i tre år og Microsoft har langt hen ad vejen bøjet sig for det langt mindre softwareselskabs krav.
Microsoft nøjes nemlig ikke med at betale 2,7 milliarder kroner til Intertrust, men har også indgået en aftale med selskabet, der betyder, at Microsoft fremover udsteder licenser på softwaren til styring af digitale rettigheder.
Ifølge aftalen vil de fleste brugere af Windows-produkter ikke blive tvunget til at købe licenser på Intertrusts software, men virksomheder, der kombinerer Microsofts software med programmer fra en tredjepart, kan blive tvunget til at købe en licens.