Computerworld har igen i år kåret årets it-fuser, altså åres største it-fadæse; den har I vundet med jeres indblanding i tys-tys-skandalen. Hvordan har I det med at være årets it-fuser?
Det har selvfølgelig berørt os dybt, at det kunne lykkes en medarbejder hos en underleverandør igennem en længere periode at misbruge vores systemer. Derfor har vi både hos underleverandører og internt hos Nets gennemført en række tiltag, der skal sikre, at noget tilsvarende ikke vil kunne ske igen.
Hvad betyder det, at det Computerworlds læsere, altså Danmarks it- og erhvervsfolk, som har kåret jer til årets it-fuser?
Det er jo en sag, der har fyldt meget i medierne i år, så det er måske meget naturligt, at det er den, som trækker flest stemmer.
Hvem mener i er årets fuser?
Det tror jeg Computerworlds læsere er bedre til at vurdere.
I vandt også titlen i 2010 for implementeringen af NemID. Kan vi regne med, at Nets også er med blandt favoritterne til årets it-fuser i 2015?
Næsten alle danskere er - på den ene eller anden måde - i berøring med Nets i det daglige. Derfor har de fleste nok også en holdning til, om vores produkter og tjenester fungerer godt nok. Men vi vil selvfølgelig gøre alt hvad der står i vores magt for at sikre, at vi ikke er blandt kandidaterne næste år.
Susanne Brønnum, landechef hos Nets Danmark
Ak og ve - man skal aldrig gå tilbage til en fuser, men det er alligevel det, som er sket i år.
For femte år i træk kårer Computerworld årets it-fuser. Og i år er det en genganger i form af Nets, der deler vanæren med Se og Hør for tys-tys-skandalen.
I år vender Nets ganske overbevisende retur til fuser-tronen i det umage makkerskab med Se og Hør. For med knap 1.000 stemmer i årets kåring løb tys tys-skandalen med hele 41 procent af puljen.
Konkurrenterne til titlen er Arbejdsskadestyrelsens fejlslagne PROASK-system, der tog 34 procent af stemmerne. 24 procent stemte på den fynske borgmester Anker Boye (S) og hans laissez-faire holdning til mobilregninger på det offentliges bekostning.
Tys-tys-sagen kort
Vinderen blev altså for første gang en dele-vinder, hvor Nets stod som ufrivillig it-leverandør til prisen, mens Se og Hør står som 'kunden' af kendtes dankort-oplysninger.
Hele tys-tys-sagen blev sprængt åben i år, da en tidligere Se og Hør-journalist udgav bogen "Livet, det forbandede".
I bogen beskrev journalisten, hvordan en hemmelig kilde hos IBM med uretmæssig adgang til Nets' kreditkort-oplysninger kunne spore, hvor og hvornår bestemte personer brugte deres kort.
Hver gang en person, som Se og Hør havde en særlig interesse for, brugte sit betalingskort, tikkede der en sms ind hos tys tys-kilden, som så kunne videregive de oplysninger til Se og Hør.
Det kom frem i den omtalte bog, at lækagen havde stået på siden 2008. Allerede dengang blev kreditkortoplysningerne brugt til at kortlægge prins Joachim og prinsesse Marias bryllupsrejse skridt for skridt, hver gang kreditkortet blev svunget.
Se og Hør brugte altså alle kneb til at jagte historier om de kendte og kongelige under ledelse af den daværende chefredaktør Henrik Qvortrup.
Lækket overrasker
Se og Hør har tidligere slået sig op på at være den frække dreng i klassen og har ikke gået af vejen for at bruge anonyme tips og kilder. Derfor overrasker tys tys-kilden ikke helt lige så meget som det faktum, at det overhovedet kunne finde sted.
Nets er virksomheden, der behandler vores personfølsomme kort-oplysninger.
Niels Pinborg, chefredaktør på Se og Hør
Se og Hør har vundet prisen som Årets it-fuser 2014 med jeres indblanding i tys-tys-skandalen. Hvordan har du det med at være en del af årets største it-fadæse?
"Skandalen fandt sted for fire til fem år siden, så det er lidt svært at forholde sig til, at Se og Hør anno 2014 skulle være en fuser. Men det er da rigtigt, at der i år er kommet en masse frem fra bagsmækken, som ikke ser alt for godt ud."
Er der nogen, som du kan takke for at modtage denne lidet flatterende titel?
"Nej, ikke rigtigt. Hos os er vi bare glade for, at vi nu har muligheden for at rydde op i fortidens angivelige synder. Men jeg vil ikke sende en tak til nogen, fordi det har været et hårdt år for alle på Se og Hør."
Hvad betyder det personligt for dig, at tys-tys-skandalen er årets største fadæse på it-fronten?
"Selve it-delen har jeg meget svært ved at forholde mig til, da Se og Hør angiveligt bare skulle have modtaget nogle sms'er om kendte. Men set fra min stol har der nok været tale om en etisk og journalistisk fadæse, som jeg som forudsætningsløs har svært ved at se, overhovedet kunne finde sted."
Hvordan skal I rette op på jeres image efter tys-tys-skandalen?
"Vi står midt i en lang, sej kamp. Tidligere har vi pralet med, at vi var frække, det gør vi ikke længere. Og så handler det selvfølgelig om at genoprette tilliden til både læsere og medvirkende i bladet, hvilket vi gør ved at vise, at vores historier er kommet frem på fair and square vis."
Hvem ville du selv have kåret som årets it-fuser?
"Der vil jeg nok sige Skats ejendomsvurderinger, som berører rigtig mange mennesker og ikke bare er en sag for 10-20-30 kendte mennesker. Og Skat er vel næppe det eneste eksempel på, at der er problemer med offentlige it-leverancer."
Niels Pinborg, chefredaktør på Se og Hør siden efteråret 2013.
Annonce:
At virksomheden slet ikke har haft styr på, hvem der har adgang til hvad, og at data kan tappes i en lind strøm og sælges videre, det er reelt den helt store overraskelse i sagen.
Derfor vinder hele skandalen også Årets it-fuser 2014, for det er så principielt, at det ikke burde ske. Men så sker det alligevel.
Derfor er årets it-fuser vigtig
Det er ikke sjovt for nogen at blive hængt ud som værende Danmarks dårligste i år, men vi gør det nu for femte år i træk, fordi vi håber, at vi og resten af it-Danmark bliver bedre af det.
Vi gør det af en grund: Vi håber, at vi kan lære noget.
Vi har gennem de seneste 10-15 år set en lang række af fejlslagne offentlige og private it-projekter, der har udviklet sig til it-skandaler.
Listen er efterhånden så lang og så dyr og indgribende i alle danskeres hverdag, at det kan være svært helt at forstå, at det kan blive ved.
Så derfor krydser vi alle fingre for, at det ikke bliver nødvendigt at udpege nogle it-fusere i 2015.
Ligesom vi også håber på, at julemanden kun har hårde pakker med til alle it-nørder i år.