Artikel top billede

Regeringsovervågningen breder sig fra Norge til Sverige

Avanceret overvågningsudstyr er nu også fundet i regeringskvarteret i Stockholm. Mistænkelige basestationer kan være brugt til at overvåge politikere og tjenestemænd. Kan det ske i Danmark?

I området omkring Rosenbad i Stockholm ligger flere af broderlandets mest følsomme virksomheder.

Det er også her, at statsministeren arbejder og så er udenrigsministeriet og Rigsdagen placeret i området.

I dette politisk tunge område har svenskerne fundet tegn på, at mobiltrafikken bliver aflyttet.

Det skriver avisen DN.se

Det handler om de såkaldte IMSI-catchers eller falske basestationer, der kan opsamle og overvåge mobilaktivitet i området.

Basestationerne er fundet af avisen via den tyskproducerede Cryptophone-mobil, og undersøgelsen i Sverige er foretaget i kølvandet på en lignende opdagelse i Norges hovedsad, Oslo.

Mønstret er da også det samme, skriver avisen.

Mail, sms, tale og mikrofon

I weekenden kunne nordmændene fortælle om falske basestationer omkring Stortinget, som angiveligt er blevet anvendt til at aflytte mobilsamtaler.

Det har blandt betydet, at det norske sikkerhedspoliti er begyndt at efterforske sagen.

I Sverige har DN registreret 42 mistænkelige aktiviteter den 16. og 17. december. Samtlige tilfælde er klassificeret som meget mistænkelige, hvilket er Cryptophones højeste sikkerhedsadvarsel.

I praksis betyder opdagelsen at i stedet for at koble sig på det normale telenet, kobler telefonerne sig på de falske basestationer, der i værste fald anvendes til overvågning af sms, samtaler og mail-trafik.

I visse tilfælde kan telefonens mikrofon også anvende til aflytning, selv om telefonen ikke er i brug.

Avisen har foretaget stikprøver flere steder i Stockholm, men omkring regeringsbygningerne er der tydelige afvigelser i negativ retning.

Det understreges dog, at der skal mere videnskabelige og håndfaste undersøgelser til at fastslå, om der virkelig er tale om aflytning, og om de falske basestationer i virkeligheden er dårligt konfigurerede enheder i det almindelige telenet.

Derfor har DG henvendt sig til det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, der nu træder ind i sagen.

"Vi vil arbejde videre med oplysningerne, men vi kan ikke fortælle, hvad vi helt konkret gør," siger Åsa Nilsson, der er operativ leder i Säpo.

Norsk aflytning

I fredags kunne den norske avis Aftenposten afsløre, at blandt andet norske politikere og selve parlamentet, Stortinget, er blevet overvåget igennem længere tid.

Fremgangsmetoden har også fundet sted fra falske mobil-basestationer, de såkaldte IMSI-opfangere, der kan opsnappe al mobil-aktivitet som samtaler, sms-beskeder, datatrafik.

Her er den norske avis Aftenpostens dækning af sagen i Norge.

Danmark kan være overvåget

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsselskabet CSIS Security Group har tidligere sagt til Computerworld, at overvågning af Danmarks politikere er en nærliggende tanke ovenpå de norske afsløringer.

"Når det sker i Norge, så er der jo en stor risiko for, at det også kunne ske i andre nordiske lande som Danmark," lyder det fra Peter Kruse.

Han peger dog på, at overvågningsudstyret er meget nemt at opdage.

"Signalscanningerne i Norge kan derfor også tænkes at være et eksperiment for at se, hvor langt overvågerne kan komme med deres udstyr," forklarer Peter Kruse.

Vurderingen fra sikkerhedseksperten er, at overvågningsudstyret har lignet helt almindeligt udstyr fra en teleudbyder, som både på gadeplan og i en smartphones netværks-oversigt har set ganske tilforladeligt ud.

"Hvis vi skal være sikre på, at noget lignende ikke sker i København eller andre steder, så er det derfor nødvendigt at gå sammen med teleselskaberne for at finde ud af, hvad de reelt har stående af konkret og legitimt udstyr omkring eksempelvis Folketinget," lyder det fra Peter Kruse.

Læs også:
Ny internet-adfærd kan måles: Sådan har vi reageret på overvågning og Edward Snowden-skandalen

Her er de 46 største (og værste) sikkerhedshistorier i 2014




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere