Artikel top billede

Apple frikendt i retten for at misbruge iTunes

Vrede sagsøgere taber stor retssag mod Apple med et brag: Apple har ikke misbrugt markedet til egen vinding.

Apple slipper for at skulle betale erstatning til en længere række sagsøgere, der har trukket selskabet i retten med beskyldninger om, at det udnyttede sin dominerende position på online-musikmarkedet for 10 år siden til egen vinding.

Efter blot tre timers votering nåede den otte mand store jury ved en domstol i Oakland i Californien nemlig frem til, at Apples daværende iTunes 7.0 fungerede i strid med den amerikanske monopollovgivning.

Det mener gruppen af sagsøgere er tilfældet.

De har forlangt 350 millioner dollar - godt to milliarder kroner - i erstatning.

Selve retssagen har taget 10 dage. Undervejs er der blandt andet blevet fremvist en hidtil uset video af Apple-stifter Steve Jobs, som blev optaget et halvt års tid før han døde i 2011.

Sikkerheds-bekymring

I videooptagelserne fortæller Steve Jobs, at Apple besluttede at indføre de pågældende ændringer, fordi selskabet var bekymret for iTunes-hackere, og derfor havde brug for en række sikkerhedsforbedringer.

Gruppen af sagsøgere mener, at Apple for 10 år siden forsøgte at monopolisere online-musikmarkedet og skubbe eventuelle konkurrenter helt ud af markedet ved at sørge for, at musik købt i iTunes Music Store alene kunne afspilles på Apples egne iPod-musikafspillere.

Hertil kom, at Apple dengang sørgede for, at iPod-afspillerne ikke kunne afspille musik, der var indkøbt andre steder end i iTunes Music Store.

Det skete ifølge gruppen med Apples opgradering til iTunes 7.0, hvor selskabet indarbejdede en række ændringer.

"Hver gang, vi har opdateret hvert eneste Apple-produkt gennem årene, er det sket med henblik på at gøre brugeroplevelsen bedre," lyder det fra Apple efter domsafsigelsen.

Gruppen af sagsøgere planlægger nu at anke afgørelsen.

Sagen tog oprindelig sin begyndelse i 2005 i en tid, hvor den etablerede musik-branche først lige var begyndt at ane, at den stod over for store omvæltninger forårsaget af internet og e-handlen.

Apple fjernede den såkaldte DRM-teknologi (digital right management) fra iTunes i begyndelsen af 2009.

Det kan du læse mere om her: Apple dropper kopi-sikring af musik.

Det var netop DRM-teknologien, der låste iPod og iTunes sammen.

Apple har gennem årene været involveret i en lang række retssager.

Du kan læse om de største af slagsen her: Her er de mest berømte Apple-retssager.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere