Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Her er de 10 vigtigste it-begivenheder i 2014 - med betydning for dig

ComputerViews: Forretningsmodeller står for fald. De gamle spillere presses og dør (måske), mens de nye ivrige og nyskabende selskaber render med gevinsten. Hvis ikke hackerne får dem ned med nakken inden. Her er vores bud på de 10 vigtigste it-begivenheder fra 2014.

ComputerViews: Opbrud i etablerede forretningsmodeller. Rå positions-kamp om kommende kæmpemarkeder.

Sådan lyder overskriften, hvis vi kigger tilbage på 2014 på jagt efter de vigtigste og mest betydningsfulde it-begivenheder, der samtidig tegner et billede af den udvikling, som vi vil se fortsætte ind i 2015 og måske længere.

Her kommer de 10 vigtigste it-begivenheder.

Supertankeren Microsoft skifter kurs

Det vakte i sagens natur opsigt, da Microsoft i februar indsatte sin blot tredje topchef siden selskabet blev grundlagt i 1975.

Den nye topchef, Satya Nadella, iværksatte omgående den måske største kurs- og produktændring, som Microsoft nogensinde har været igennem.

Drastiske ting var nødvendige, i det Microsoft i de senere år har mistet sin position som det væsentligste omdrejningspunkt for de fleste af verdens it-brugere. Windows er stadig fremherskende på pc-området, men er langt efter de førende, når det gælder smartphones og tablet-computere. I dag kører Windows således på blot omkring 15 procent af alle enheder (pc'er, smartphones, tablet-computere).

Den nye kurs: Microsoft produktportefølje skal ikke længere pege ind mod Windows, men dreje sig om det nye mantra: 'Cloud first, mobile first.'

I Nadellas nye strategi skal Microsoft være verdens førende 'produktivitets- og platform-leverandør.' Det betyder, at det nye cloud-baserede Microsoft skal ud på alle de platforme, hvor kunderne er og her friste dem til at anvende Microsofts cloud- og abonnement-baserede produkter.

I kølvandet på strategiændringen har vi set en lang række iniativer fra Microsoft - lige fra selskabets største fyringsrunde til dato (14 procent af den samlede medarbejderstab) over lanceringen af det nye Microsoft 10 til inklusionen af open source i Microsoft Azure-platform.

Microsoft skovler som altid penge ind - faktisk langt flere end tidligere. Således er omsætningen vokset 25 procent i forhold til i fjor.

Det kan du læse mere om her: Det nye Microsoft lægger Windows bag sig: her er den nye fremtid.

HP skal splittes op

Agilitet og evnen til at indrette sig hurtigt efter de hastigt skiftende markeds-betingelser har aldrig været vigtigere.

Faktisk ser agilitet ud til at være langt vigtigere end rå størrelse, hvilket Microsofts nye form og størrelse understreger.

Det samme ser HP ud til at være nået frem til. Selskabet besluttede i hvert fald i oktober at vende på en tallerken i forhold til tidligere ret bastante udmeldinger: Nu skal selskabet splittes op i to selvstændige, børsnoterede selskaber.

Fremover vil vi således se HP Inc, der kommer til at bestå af det nuværende HP's pc- og printerforretning, samt Hewlett-Packard Enterprise med hardware, software og service til erhvervslivet.

Der er stadig mange penge i at bygge og sælge pc'er, men de rigtigt store penge ligger i udvikling og salg af software og services. Og her skal man være agil og fremadrettet, hvis man vil være med.

Det store spørgsmål er, om det verdensberømte selskabs kunder og medarbejdere nu også vil kunne kende forskel eller om de blot ender med at blive skrupforvirrede.

Læs mere om den store opsplitning her: Ingen vej uden om: Derfor skal HP splittes op i to.

Uber

Vi har tidligere set, at nye internet-baserede tjenester har formået at vende op og ned på globale industrier ved målrettet af udnytte internettets muligheder. Se bare på medie-, musik-, hotel-, og film-industrierne.

Nu er turen kommet til taxa-branchen, der over store dele af kloden ryster i bukserne over den hastigt fremadstormende fælleskørsel-app, Uber.

Selskabet har opbakning fra en række særdeles pengestærke investorer. Det er også nødvendigt, for mange steder i verden er selskabet blevet mødt med hård modstand og hård kritik fra ikke mindst den etablerede taxa-branche.

Fornylig blev tjenesten lukket ned i Indien, efter en Uber-chauffør voldtog en kvindelig passager.

Herhjemme blev lanceringen i december en lettere fesen fornøjelse, i det Uber ikke kunne stille med nogen danske biler, selv om tjenesten blev åbner under stor hurlumhej.

Sikkert er det dog, at vi vil komme til at høre mere om Uber. Og at andre etablerede industrier i de kommende år ligeledes vil blive udfordret af lignende tjenester, der på samme måde bygger på at anvende internettet som mellemled mellem private udbydere og private kunder.

Læs også: Derfor vil Uber vende op og ned på det hele - og ingen kan gøre noget.

Facebook køber WhatsApp

Det er efterhånden ganske almindeligt, at de store og meget velhavende it-selskaber opkøber lovende it-firmaer, hvis de mener, at de muligvis kan noget, som man muligvis kan bruge engang i fremtiden.

Alligevel fik beløbsstørrelsen mange øjenbryn til at rejse sig, da Facebook i februar købte chat-app'en WhatsApp for enorme 100 milliarder kroner.

Facebooks Mark Zuckerberg så store muligheder i app'en, for det er pinedød nødvendigt, at Facebook får sig etableret godt og grundigt på verdens smartphones, hvis selskabet skal have en succesrig fremtid.

Facebook har allerede Facebook Messenger, som imidlertid alene har større markedsandel end WhatsApp på det amerikanske marked, mens WhatsApp er større i Europa, Sydamerika og i Asien (hvor Facebook Messenger slet ikke har fat).

Mange af WhatsApps 450 millioner brugere er sandsynligvis allerede Facebook-brugere, men Facebook har en vision om med tiden at kunne tilbyde en hel vifte af stand alone-apps, der alle skal anvendes til kommunikation og netværks-dannelse i en eller anden form.

Også Facebooks køb af Instagram for et par år siden har været del af denne vision.

Med købet har Facebook faktisk reel mulighed for at runde en milliard brugere som det første selskab i verdenshistorien.

Læs også: Derfor betaler Facebook 100 milliarder kroner for firma med 50 ansatte: Her er planen.

Apple Pay, MobilePay og kampen om mobilbetalings-markedet

Der er store forventninger til det i dag stadig spirende marked for mobilbetalings-løsninger - altså markedet for løsninger, der gør det muligt at betale direkte via mobiltelefonen.

Herhjemme kommer det store slag til at stå mellem Danske Banks succesrige MobilePay og Swipp, som 81 danske pengeinstitutter står bag.

Du kan læse mere om denne dyst her: Åben krig om mobilbetalinger: Så meget er der på spil for de danske banker.

Også mægtige Apple har kig på området. Selskabet har lanceret Apple Pay, der vil kunne anvendes af iPhone 6 og 6 Plus samt det kommende Apple Watch.

Også Paypal, Google og en række af verdens helt store banker er på vej med mobilbetalings-løsninger.

Den mulige indtjening for bankerne og de øvrige mulige udbydere er enorm, og kampen kan blive rå og brutal. Forvent opkøb, konsolideringer og bataljer for alle pengene.

Verdens største børsnotering

Ingen er længere i tvivl om, at kineserne means business. Det blev understreget i september, da den kinesiske web-kæmpe Alibaba med skolelæreren Jack Ma blev børsnoteret på New York Stock Exchange i et af verdenshistoriens største børsnoteringer og teknologibranchens største.

Alibaba håndterer årligt transaktioner for svimlende 1,3 billioner kroner og er altså mere end dobbelt så stor som de amerikanske kæmper eBay og Amazon tilsammen.

Alibabas notering er blot det seneste tegn på, at kineserne støt og sikkert er ved blive en dominerende faktor i teknologi-verdenen, der ellers altid har været domineret af amerikanerne.

Eksempelvis har kinesiske Lenovo overtaget både pc- og serverforretningen fra Lenovo samt Motorola, mens det kinesiske smartphone-mærke Xiaomi - der bliver kaldt 'Kinas Apple' - er tordnet frem til nu at være verdens fjerde-største smartphone-producent.

Også Huawei er for længst slået igennem i Vesten.

Læs mere om det her: Asiaterne kommer tromlende: Den nye verdensorden har ramt Danmark.

Se og Hør-sagen og CSC's hackersag

Sagerne om en IBM-mands salg af oplysninger om de kendte til sladderbladet Se og Hør samt sagen om Pirate Bay-stifter Gottfrid Svartholm Warg omfattende hack af de CSC-drevne CPR- og straffe-registre ligger egentligt nogle år tilbage, men vi tager dem alligevel med her, fordi de først for alvor er kommet for dagens lys i årets løb.

Gottfrid Svartholm Warg blev efter en meget omtalt retssag idømt tre et halvt års fængsel samt udvisning af Danmark for altid, hvilket du kan læse mere om her.

Læren af begge sager: Sikkerheds-aspektet er blevet enormt komplekst og mangefacetteret. Og man er nødt til at overvåge, at nogen overvåger sikkerhedsprocedurerne, så man sikrer, at der bliver reageret, hvis man opdager uregelmæssigheder i datamønstrene.

Streaming-fjernsyn slår igennem

2014 blev året, hvor streaming-fjernsynet fik sit helt store folkelige gennembrud i Danmark.

Streaming-kanaler som HBO, Netflix og Viaplay er buldret frem med deres tilbud om at kunne se film døgnet rundt for 79 kroner om måneden.

Valgfriheden og udbuddet står i stærk kontrast til det gammeldags flow-tv, hvor det er tv-kanalen, der bestemmer, hvad seerne skal se hvornår.

En undersøgelse fra i sommer viste, at 30 procent af de danske husstannde i sommers abonnerede på Netflix, mens 11 procent abonnerede på Viaplay, seks procent på TV 2 Play og fire procent på HBO.
Og udviklingen ser ud til at fortsætte i den samme retning.

Du kan læse mere om streaming-tv her: Netflix-boss ikke i tvivl: Derfor er flow-tv'et stendødt om 15 år

Sikkerhed eksploderer

Mange store virksomheder har i årets løb været ramt af hackere - nogle endda rigtigt alvorligt.

De tæller Sony (Giga-hack mod Sony griber om sig), butikskæden Target (Kæmpe data-skandale: Både it-chefen og direktøren ryger ud efter kæmpe-hack), J.P. Morgan-skandalen (Storbank ramt af mystisk cyberangrebs-bølge) og så videre.

Du kan se Computerworlds liste over nogle af de værste sikkerhedssager i årets løb her: Her er de største og værste sikkerhedshistorier fra 2014.

2014 har vist, at sikkerheds-området er blevet ekstremt komplekst med trusler både udefra i form af robotter og hackere samt indefra i form af ansatte, der flagrer rundt og ikke tænker sig om.

Den såkaldte Regin-malware - spion-software, der sniffer GSM-netværket igennem efter passworlds, tastatur-tastninger, filer og meget andet- har sat ekstra skub i området.

For virksomhederne handler det ikke så meget om selve datatabet, som det handler om det langt mere alvorlige prestige-tab, som følger i kølvandet på et hack. For kunderne har det med at finde andre leverandører, hvis de kan mener, at deres informationer ikke er i sikre hænder. Og det kan blive dyrt og i sidste ende faktisk koste virksomheden livet.

Læs også: Her er den største sikkerhedstrussel mod danske virksomheder lige nu: Har du nogensinde hørt om APT?

Opbrud i den danske telesektor

Det danske telemarked har længe været præget af benhård konkurrence, hvor selskaberne igen og igen har forsøgt at gå på strandhugst hos konkurrenterne.

Med TDC som den store stærke dreng i klassen har situationen længe været ret fastlåst med 3, Telia og Telenor som de små udfordrer.

Det ændrer sig nu, hvor Telia og Telenor smelter sammen. Det nye selskab - Telia & Telenor - bliver stærkt nok til for alvor at kunne udfordre TDC, og det vil det gøre.

Du kan læse mere om situationen på det danske telemarked her: Stor-fusion: Telia & Telenor kan blive en bombe under TDC.

Hvad mener du har været de vigtigste it-begivenheder i 2014? Giv dit besyv med i debatten herunder.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering