Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

UNI-C er afgået ved døden - her er efterfølgeren

Organisationen UNI-C er nu fortid og erstattet med Styrelsen for It og Læring, forkortet STIL. Læs her, hvordan den danske folkeskoles it-kompetencer skal forbedres med STIL.

Den statslige undervisningsvirksomhed UNI-C findes ikke længere, da myndigheden nu er omdøbt til Styrelsen for It og Læring - forkortet STIL.

Forklaringen på navneskiftet ligger i, at UNI-C's navn og rolle som leverandør af blandt andet netværk til universiteter er et levn fra fortiden.

For myndigheden har i de seneste år koncentreret sig om at levere løsninger til folkeskolen og ungdomsuddannelserne.  

Computerworld har spurgt tidligere UNI-C-direktør og nuværende STIL-direktør Thomas Fredenslund, om STIL ikke bare er gammel vin på ny flaske.

"Der er tale om rebranding, men det er ikke kun rebranding," indleder Thomas Fredenslund.

Årsagen til STIL-skiftet

Han forklarer, at fokus i starten på UNI-C's liv ved stiftelsen i 1965 lå på driften af regnecentre på DTU i Lyngby og på universiteterne i København og i Aarhus.

Siden 1960'erne har organisationen også udviklet sig til at være kommerciel leverandør af løsninger som SkoleIntra. Samtidig har der også været nationale offentlige opgaver som eksempelvis at få søsat - og ikke mindst reddet - skolernes nationale test.

Først netværksdelen og siden den kommercielle del er i de seneste år blevet skåret fra, så UNI-C i tidens løb er blevet slanket til at have fokus på at levere ydelser til folkeskolen uden et kommercielt sigte. Og så var det altså også på tide med et nyt navn. 

"Ved min tiltrædelse i januar 2012 fik jeg som hovedopgave at afslutte den kommercielle del af butikken, hvor vi senest har sagt farvel til SkoleIntra," forklarer Thomas Fredenslund og fortsætter:

"I dag er vi så en mere ægte styrelse, der leverer nationale løsninger og arbejder således ikke længere med produktsalg i kamp mod kommercielle spillere. Så det nye navn kommunikerer bedre, hvad vi reelt laver i dag. Navnet UNI-C er jo forældet, fordi vi ikke længere arbejder med de universiteter, hvor vi blev født."

It er strategisk kerneopgave

Thomas Fredenslund, hvorfor er det overhovedet nødvendigt at have en styrelse for it og læring?

"It spiller en utrolig vigtig opgave for udviklingen i den danske folkeskole og i ungdomsuddannelserne, hvor det bliver betragtet som en strategisk kerneopgave."

Hvilket konkret mål er det vigtigste for styrelsen?

"Uden tvivl er det vigtigste mål, at it bliver understøttet i undervisningen. Indkøb og implementering er en kommunal opgave, mens vi leverer løsninger til hele landet som nationale tests og optagelse.dk til universiteterne."

Mener du, at folkeskolelærere overhovedet kan lære nutidens elever noget om it, som de ikke kender i forvejen?

"Helt sikkert. Elever er gode til at bruge en masse computer-enheder, mens lærerne er dygtige til at sætte dem ind i en undervisningssammenhæng. Lærerne er faktisk ikke så ringe til it som det rygte, de har fået."

Et stort skifte på vej i skolen

Jeres forkortelse er STIL - betyder det, at eleverne nu skal bruge it på en mere elegant måde i folkeskolen?

"Ja, det vil naturligvis meget gerne. Navnet kommer nu fra, at vi i den statslige verden lever med meget lange myndighedsnavne, som ofte bliver forkortet. Derfor mener vi, at STIL er et betegnende og derfor også velvalgt navn."

Hvornår vil den nye styrelses arbejde kunne mærkes ude i folkeskolerne?

"Det kan forhåbentligt allerede mærkes i dag, hvor vi er i gang med at bidrage til et større kursskifte fra at have pensum-mål (hvad eleverne skal have læst, red) til at indføre læringsmål (hvad eleverne skal have lært, red.). Det skifte skal vi understøtte digitalt med blandt andet differentieret læring."

Læs også:

Sådan skal nyt it-system gøre danske skolebørn klogere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis