Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Politiet fik ingen adgang til CSC-systemer i hackersagen

CSC indsamlede selv beviserne for, at hackere havde været inde i firmaets it-systemer.

Hverken politiets efterforskere elle forsvarets it-specialister har haft adgang til gerningsstedet i danmarkshistoriens største hackersag, som i øjeblikket kører ved Retten på Frederiksberg. Den kendsgerning har myndighederne forsøgt at holde hemmelig, skriver Politiken.

Ifølge avisen har hverken Københavns Politi, Rigspolitiet, PET eller Center for Cybersikkerhed på noget tidspunkt haft fysisk adgang til de it-systemer, som blev hacket gennem fem måneder.

I stedet har myndighederne baseret de tekniske undersøgelser og den strafferetlige efterforskning på oplysninger leveret af CSC og et svensk sikkerhedsfirma, som CSC har betalt for at lave en skadesrapport.

En af landets førende it-sikkerhedseksperter er meget overrasket over oplysningerne, da det er "helt almindelig praksis" i hackersager, at undersøgerne får adgang til it-systemerne for selv at sikre bevismaterialet. Det er sammenligneligt med, at politiet skal have adgang til gerningsstedet i en mordsag for at samle dna og andre spor, siger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Denne oplysning spiller ind på hele sagen, og det er meget risikabelt, at man fra politiets side ikke har insisteret på at få adgang til CSC's systemer. Hvis man har den angrebne part til at undersøge sig selv, så kan den part undlade at udlevere detaljer og vigtige oplysninger af frygt for at fremstå som en, der har negligeret sikkerheden," siger Peter Kruse til Politiken.

Oplysningen er ny for de to forsvarsadvokater, hvis klienter risikerer op til seks års fængsel.

"Ifølge retsplejeloven er det politiet, der efterforsker. Politiet har pligt til at efterforske objektivt; det vil sige søge beviser, der taler for det ene og for det andet. Det er klart, at CSC ikke kan være objektiv i denne sag, hvor man måske risikerer at blive fyret som statens it-leverandør," siger forsvarer Luise Høj til avisen.

Anklager Anders Riisager afviser, at det kritiserede efterforskningsforløb kan spille ind i sagen. Han henviser over for Politiken til, at der ikke er teknisk tvivl om, hvordan hacket skete, idet en af de tiltalte har medgivet, at hans computer blev brugt til angrebet.

Læs også:

"Man burde undersøge CSC i stedet for en retssag mod hackere"

Reportage fra hacker-sagen: Jeg sidder 30 centimeter fra Gottfrid

Hul skakbrik gemte på hemmeligheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere