Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

Hård kritik af politiet: Har svigtet på it-sikkerheden

CSC og Rigspolitiet får hård kritik for deres rolle i det flere måneder lange kæmpehack af politiets systemer i 2012.

Det var meget dårlig håndtering af it-sikkerheden hos Rigspolitiet og en række øvrige offentlige myndigheder, der lå til grund for, at det store hackerangreb mod CSC kunne lade sig gøre i 2012.

Det fremgår af en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen, skriver Politiken.

Dengang opdagede hverken CSC eller Rigspolitiet, at der var noget på færde. Faktisk gik der 10 måneder, før angrebet blev opdaget - og dengang kun på grund af et tip fra svensk politi.

Læs mere om det her: CSC og politi blev advaret om hacker-angreb - men reagerede ikke

Konklusionen i rapporten er, at myndighederne skal være 'mere opmærksomme på at stille passende sikkerhedsmæssige krav til leverandørerne og følge løbende op på, at leverandørerne efterlever kravene," hedder det i rapporten.

Det betyder med andre ord, at Rigspolitiet ifølge rapporten har været for ringe til at stille krav til leverandøren CSC og for ringe til at teste, om CSC nu også har haft styr på sikkerheden - hvilket det altså viste sig ikke var tilfældet.

Får ikke testet

Samme budskab kommer fra konsulenthuset Rambøll, der netop har udgivet den årlige udgave af "IT i Praksis," der er blandt de største og mest grundige gennemgange af dansk it-brug.

Her fremgår det, at mange danske virksomheder i det seneste år har øget deres fokus på it-sikkerheden betragteligt. Det har ført til øgede investeringer.

Til gengæld forsømmer virksomhederne i stor stil at teste de indførte it-sikkerhedssystemer ud fra brugernes adfærds-mønstre, når systemerne først er blevet indkøbt og implementeret.

Det kan du læse mere om her: Dårlig it-sikkerhed skal kunne udløse store bøder til danske selskaber

Center for Cybersikkerhed kritiserer i rapporten på samme vis de danske myndigheder for 'kun i mindre grad' at tage hensyn til det aktuelle trusselsbillede.

"Det vil sige hvilke trusler it-løsningerne kan blive udsat for," skriver Politiken.

Læs også:

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

Så ofte har Datatilsynet tjekket hacket politisystem

CSC hacket: Centrale danske registre i fare

Så følsomme data ligger gemt i hacket politisystem

Sikkerhedseksperter besøgte CSC efter hacker-angreb: Opdagede intet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere