Cloud-teknologierne har trods en kort levetid allerede gennemgået voldsomme forandringer og forbedringer, og nu bevæger vi os ind i den næste version: Cloud 3.0.
Et fundament, der bliver bygget som platform for internet-i-alt.
"I version 1 var der tale om opbygning af infrastruktur og salerbarhed. I version 2 handlede det om at rulle tjenester ud," fortæller forsker Chung-Sheng Li, director, Commercial Systems, IBM Thomas J. Watson Research Center, til Computerworld.
"I 3. udgave vil data komme fra skyen."
Gør de ikke allerede det?
"Forskellen bliver, at vi får en software-defineret infrastruktur, der selv kan bygge en masse data uden menneskelig indblanding, kaldet maskindata," forklarer han.
"Data bliver samlet, behandlet og analyseret mellem maskiner."
Automatiserer din hverdag
Denne form for databehandling kommer til at automatisere et hav af processer, som vi ellers skal klare manuelt i dag.
Vi er så småt begyndt at se løsningerne eksempelvis med fly, der selv tilkalder assistance, når der er problemer med teknikken, eller el-selselskabet, som aflæser din måler trådløst.
Med skyen som fundament vil disse internet-i-ting-løsninger eksplodere, fortæller han.
"I 2020 forventer IBM, at 40 procent af trafikken vil foregå mellem maskiner uden menneskelig indblanding," forklarer Chung-Sheng Li og fortsætter:
"Prisen for databehandling er styrtdykket. I 2000 kostede det 100 millioner dollar at kortlægge et menneskes gener. I 2010 kostede den samme udregning 10.000 dollar. Om få år vil det koste få hundrede."
Det prisfald ser han som en naturlig driver for, at virksomhederne vil bruge databehandlingen mere offensivt i deres forretningsudvikling og i konkurrencen med andre.
Samtidig vil netværkshastighederne blive så høje, at det ikke længere vil give mening at have sin egen hardware.
Kabinettet med indhold vil blive en overflødig forbrugsgenstand.
Du har dog stadig brug for din hjerne
Denne udvikling betyder dog ikke, at mennesket bliver overflødiggjort.
"Analyser er intet værd, hvis der ikke er mennesker med i vurderingerne. Så selv om vi snakker om maskindata, er der tale om et samspil mellem mennesker og maskiner. Mennesket skal udnytte de muligheder, der kommer," siger Chung-Sheng Li.
Men giver denne afhængighed, hvor alt er forbundet til nettet, ikke en utrolig sårbarhed over for fejl?
"Jo, det er korrekt. Fejl, sårbarheder eller black out i systemerne kan lamme os helt fra køleskab til vandforsyning. Når man kobler alt sammen, bliver det sårbart. Det er noget af det, vi arbejder på i øjeblikket i forskerverdenen."
Hvad vil I gøre for at forhindre det?
"Vi forsøger at bygge stopklodser ind i systemerne, så man kan stoppe de dele, der går ned eller bliver ramt af malware eller på anden vis går i sort. Vi mangler dog stadig en håndfast løsning på, hvordan vi kan aflive udfordringerne."
Læs også:
Her er de så: De 10 vigtigste it-trends for dig i 2014