Artikel top billede

Lov på vej: Firmaer skal ansætte en dataansvarlig person

En ny EU-lov lægger op til, at offentlige og private virksomheder skal ansætte en person på tillidsmandslignende vilkår til at holde øje med persondata. Det bliver dyrt og bøvlet, advarer den danske regering.

En ny persondatalov fra EU vil tvinge virksomheder, staten og kommunerne til at bruge langt flere ressourcer på at håndtere persondata. Det skriver jp.dk.

Som noget af det mest kontroversielle skal virksomheder og det offentlige ansætte en person, der skal sikre, at den nye persondatalov overholdes.

Det bliver dyrt og bøvlet og uden tilsvarende høje resultater, advarer den danske regering nu efter konsultation med en lang række erhvervsorganisationer, kommuner og interesseorganisationer.

"Fra regeringens side finder man, at forslaget indeholder bestemmelser, som medfører, at de administrative omkostninger for myndigheder og virksomheder øges, uden at dette medfører, at de registrerede sikres en bedre retsstilling," hedder det i en skrivelse fra Justitsministeriet.

Som noget af det mest kontroversielle nye skal virksomheder og det offentlige ansætte en person, der skal sikre, at den nye persondatalov overholdes.

Forslaget om en dataansvarlig person er en stor del af erhvervslivet og Kommunernes Landsforening stærkt kritiske over for. Både fordi det er dyrt, og fordi den dataansvarlige ikke sådan lige skal kunne fyres for at sikre uafhængighed, skriver jp.dk.

Datatilsynet og advokaternes brancheforeninger er dog ifølge avisen positive over for ordningen, som man allerede kender til i Tyskland, Sverige og Norge.

Ifølge kommissionens oprindelige forslag var der lagt op til, at alle virksomheder med over 250 ansatte skal ansætte en sådan databeskyttelsesansvarlig, men parlamentet har for nylig ændret kravet til, at det bliver alle virksomheder, der har mere end 5.000 registrerede over en 12 måneders periode - det være sig 5.000 kunder, ansatte, klienter eller andre.

På andre områder er erhvervslivet tilfreds med den ny lov, der er på vej, fordi den vil gøre det nemmere at flytte data rundt mellem EU-lande, skriver jp.dk.

Læs også:

Så hårdt kan ny skrap EU-lov ramme it-virksomhederne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere