Netflix var for et par uger siden ude i en offentlig diskussion med det amerikanske teleselskab Verizon, som Netflix anklagede for at forringe den video-kvalitet, som streamings-tjenesten sender afsted til kundernes fjernsyn, smartphones og tablets.
Netflix begyndte at sende beskeder til nogle Verizon-kunder om, at Verizons netværk var overbelastet - hvilket i sagens natur kan gå ud over Netflix.
Verizon reagerede dog hurtigt med at melde ud, at Netflix ikke kunne bevise den påstand, fordi der var tale om nogle enkeltstående tests.
"Der er intet grundlag for det, når Netflix hævder, at problemer med afspilningen udelukkende skyldes Verizons netværk," lød det blandt andet i et brev fra Verizon.
Teleselskabet havde ellers et par måneder forinden indgået et særligt samarbejde med Netflix, der netop skulle sikre, at den gode video-kvalitet nåede ud til kunderne.
Vil til bunds i problemet
Nu skriver nyhedsbureauet Reuters, at den amerikanske teleregulerings-myndighed FCC vil se nærmere på de aftaler, der er indgået imellem Netflix og selskaber som Verizon og Comcast, for at finde ud af, hvorfor nogle kunder oplever problemer med streamingen af Netflix.
Eftersom begge leverandører anklager hinanden for at være årsagen til problemet hos kunderne, træder FCC ind som dommer.
"Kernen i det her er, om internetoperatører, der tilbyder forbindelse i det sidste stykke ud til hjemmet, kan være en fordel eller ulempe for indholdsleverandører og derfor give kunder fordele eller ulemper," udtaler formanden for FCC, Tom Wheeler, ifølge Reuters.
Sagen kan gå hen og blive ganske principiel, fordi det for slutbrugeren ofte er svært at gennemskue, hvor problemet ligger, hvis eksempelvis Netflix eller TV 2 Play hakker.
Er det indholdsleverandøren, der har været for nærig med serverne, eller er det internetleverandøren, der har et problem i netværket?
Det er en diskussion ikke ulig den, der ofte dukker op, når folk brokker sig over deres teleselskabs manglende mobildækning - men måske samtidig ejer en af de mobiltelefoner, der har den allerringeste antenne og dermed de dårligste forudsætninger for at udnytte det signal, der rent faktisk er.
Netneutralitet spøger stadig
Et ømt punkt i den aktuelle Netflix versus Verizon-sag er debatten om brud på neutralitet - når og hvis nogle indholdsleverandører har mulighed for at betale internetoperatøren for, at netop deres signal når bedst muligt frem til slutbrugeren.
Debatten om netneutralitet er på ingen måder ny, men den er også en vigtig del af det arbejde, FCC nu skal i gang med som en udløber af diskussionen imellem Netflix og Verizon.
FCC ønsker ifølge Reuters først og fremmest, at der kommer nogle flere detaljer frem om disse aftaler:
"Forbrugere har brug for at forstå, hvad der sker, når den internetservice, de har betalt for, ikke leverer det ønskede indhold på en passende måde, særligt indhold, som de har betalt for," udtaler FCC-formanden til Reuters.
"Det, vi gør nu, er at indsamle information, ikke at regulere. Vi ser under motorhjelmen. Forbrugerne ønsker gennemsigtighed. De ønsker svar. Og det gør jeg også," siger Tom Wheeler til nyhedsbureauet.
Læs også:
Netflix brokker sig: Denne operatør sløver dit video-signal