Et skud på mål fra den engelske fodboldspiller Frank Lampard i en kamp mod ærkerivalerne fra Tyskland i 2010 er en af de episoder, der har været med til at indføre ny teknologi i fodboldens verden.
Lampards langskud, der var over stregen, men blev underkendt af dommerne, satte pres på fodboldorganisationen FIFA for at indføre en digital overvågning af målstregen og bolden for derved at kunne afgøre, om kuglen er over stregen.
Efter en testfase har FIFA besluttet sig for, at den teknologi nu anvendes for første gang i VM-regi i det verdensmesterskab, der fløjtes i gang i dag med en kamp mellem værterne fra Brasilien og de rød og hvid-ternede fra Kroatien.
500 billeder i sekundet
Målovervågningen kaldes for Goal-line technology og består i praksis af syv kameraer i hver ende af banen, der dækker alle vinkler i de to målområder.
Kameraerne optager op til 500 billeder hvert sekund og sætter herefter de mange data sammen til en 3D-model af boldens position i forhold til målstregen.
Inden for et enkelt sekund får dommeren en indikation om, hvorvidt der er mål eller ej via et radiosignal til det ur, som dommeren bærer under kampen.
Den danske Goalref-løsning var med i FIFA's testfase, men tabte til det system, der hedder GoalControl, som er udviklet i Tyskland.
I denne video får du et indblik i, hvordan teknologien virker i praksis.