Det er muligvis ikke kun kendtes kreditkortoplysninger, hvis sikkerhed er blevet kompromitteret af en tidligere IBM-medarbejder. Det skriver business.dk.
Personen solgte i en periode på fire år oplysninger om kreditkort-transaktioner til ugebladet Se og Hør. Det fremgår af en ny bog, som er skrevet af en tidligere Se og Hør-journalist.
Ifølge flere førende eksperter i it-sikkerhed kan det sikkerhedshul, som den tidligere IBM-medarbejder angiveligt har udnyttet for at skaffe oplysningerne, betyde, at Nets' andre servere og databaser også er kompromitterede.
De rummer blandt andet NemID og digital signatur.
"Problemet er, at, som situationen er beskrevet, har IBM-medarbejderen kunnet logge på hjemmefra gennem en VPN (virtuelt privat netværk, red.) og logge på systemet for at lave driftsarbejde. Her har han lavet et alarmsystem, som giver besked, når bestemte kilder »bevæger« sig. Hvis det er tilfældet, kan det være langt større, og det kan vise sig, at medarbejderen har haft adgang til langt flere servere, mainframes og databaser," siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS til business.dk.
Det kan være systemer som NemID og digital signatur, der blandt andet rummer data fra myndigheder og virksomheder.
En anden type system
Lars Ramkilde Knudsen, professor i kryptologi ved DTU og ekspert i blandt andet NemID og digital signatur, beskriver det over for avisen som »overraskende«, hvis ikke den tidligere IBM-medarbejder har haft adgang til andre systemer.
"Jeg ville ikke være overrasket, hvis personen også havde adgang til andre systemer, herunder NemID. Men man skal samtidig huske, at NemID er noget nyere og et andet slags system. Dankort er et debitkort, hvor NemID er til, når du underskriver noget med din personlige signatur," siger Lars Ramkilde Knudsen til business.dk.
Nets ønsker ikke at udtale sig om sagen, før politiet og Nets' egne undersøgelser er færdige.
Læs også:
Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol