Der er håb for at slippe ud af den totale overvågning, som vi alle sammen bliver udsat for af efterretningstjenester som amerikanske NSA.
Det fortæller den finske sikkerhedsekspert Mikko Hypponen fra selskabet F-Secure. Han har netop været i København i forbindelse med en Infinit-sikkerhedskonference i Industriens Hus.
"Det er højst overraskende at se, hvordan overvågningen har taget fart i demokratiske, vestlige lande. Men netop fordi det er demokratier, kan vi jo bare stemme på politikere, der virkelig vil gøre op med overvågningen," forklarer Mikko Hypponen til Computerworld.
"Shit, tingene er jo meget værre, end jeg troede."
Han fortæller samtidig, at en af problemstillingerne med overvågningen er, at regeringer i flere tilfælde udarbejder hemmelige love, så det er helt umuligt for befolkningen at se, hvorfor de bliver overvåget, og hvad der bliver indsamlet.
"I det mindste er et land som Sverige åbent i sin lovgivning om overvågningen, mens eksempelvis Storbritannien har hemmelige overvågningslove."
Råb rigtig højt
Men tror du egentlig, at folk går op i, om de bliver overvåget eller ej?
"Flertallet er ligeglade. De er ignoranter, der ikke tror, at de kan stoppe udviklingen, og at de ikke har noget skjule, men det handler om privatlivets fred, så alle har noget at skjule, og selvfølgelig kan vi gøre noget. Jeg accepterer personligt ikke, at denne overvågning finder sted."
Du nævner, at vi kan stemme på andre politikere. Men hvis en politikere lover gratis børnehavepladser og en anden politiker går til valg på at stoppe overvågningen, hvem tror du så, at befolkningen vil stemme på?
"På den politiker med de gratis børnehaver, desværre."
Hvad kan vi så gøre, hvis den demokratiske løsning ikke virker?
"Alle, der interesserer sig for disse ting, skal råbe så højt omkring det, som de kan. Fra at internettet i 1994 var det vilde vesten, lever vi i dag i et overvågningssamfund. Vi bør kunne finde en gylden middelvej, og det har vi alle et ansvar for."
Hvornår tror du så, at vi ikke længere lever i et overvågningssamfund?
Det hele er værre, end man skulle tro
"Måske helt fremme i 2030, men det er bare et gæt."
Hvad med kryptering af mails og vores surferi. Er det ikke en farbar vej ud af overvågningssamfundet?
"Nej, det er et middel mod at beskytte sine egne data, men det stopper ikke overvågningen. Efterretningstjenesterne indsamler jo også krypterede data, selv om de ikke kan aflæse dem. Det er et helt andet sted, vi skal finde håbet."
Og hvor er det?
"Vi to er allerede dinosaurer på internettet. Men den generation, der er vokset op med internettet, vil ikke acceptere, at de bliver overvåget. De bruger derfor alle mulige tjenester som Snapchat, hvor beskederne forsvinder efter et stykke tid."
Men den generation er jo også vokset op i det, du kalder overvågningssamfundet, hvor de er blevet vant til, at jo flere data de afgiver om sig selv, jo bedre services får de. Er det ikke lidt af en selvmodsigelse at lægge håbet i deres hænder?
"Shit, jeg tror faktisk, du har ret. Så er tingene jo meget værre, end jeg troede."
Hvad gør vi så?
"Vi må alle kæmpe med alt, hvad vi har. Oplyse om den totale overvågning, ellers ender det med, at vores egne regeringer forandrer hele internettet til én stor overvågningsplatform, hvilket på en måde allerede er ved at ske, mens vi to taler sammen."
Deltag i debatten: Er den massive overvågning et problem? Og hvis det er, hvordan kommer vi det så til livs?
Læs også:
Overvågning: "Vi skal ikke være bekymrede - vi skal være vrede"
Efter 25 års tro tjeneste er nettet nu totalt smadret. Men hvad gør vi så?