Artikel top billede

Derfor er programmører vigtigere end nogensinde

Interview: Den klassiske programmør har måske aldrig været vigtigere end nu, mener Anders Hejlsberg, der netop er hædret med IT-Prisen 2014. Her fortæller han, hvorfor der stadig masser af "nerd power."

Vi har aldrig haft mere brug for programmører i virksomhederme end i dag.

Og det er ikke på trods af, at cloud-applikationerne buldrer frem - men i lige så høj grad på grund af det.

Sådan lyder det fra Anders Hejlsberg, der netop er blevet hædret med IT-Prisen 2014 for sit verdenskendte arbejde med blandt andet Turbo Pascal og C#.

"Jeg tror bare, at det gør, at der bliver endnu mere brug for programmører - ikke mindre. Cloud har ikke noget at gøre med, om der er brug for programmører. Det er mere et spørgsmål om, hvor programmerne bliver udført henne," siger han. 

"Som programmør ved jeg egentlig ikke, om min harddisk står under skrivebordet, i vores lokale datacenter eller i et andet land i et datacenter der. Du kan dårligt se forskellen, når du sidder og programmerer."

"Nørderne har mere power, end de nogensinde har haft"

"Det er mere et spørgsmål om, at du kan distribuere din applikation mere nu, og at du kan bruge den på flere devices. Du skal ikke have en lokal installation, så din applikation kan være meget mere fleksibel."

"Behovet for programmører er større end nogensinde," siger Anders Hejlsberg til Computerworld.

Du kan læse første del af interviewet her.

Hvad er cloud egentlig for noget?

Han forklarer, at man i dag måske nok ser en helt ny type web-tjenester og -applikationer, som ikke kunne lade sig gøre tidligere.

"Men der skal stadig programmør-indsats til for at udnytte dem på en fornuftig måde."

"Hvad er services in the cloud? Det er REST API'er, som du snakker til ved at sende dem noget JSON (JavaScript Object Notation, red.) med noget data i, og så kommer der et eller andet svar tilbage - men der skal et program til at drive det."

Der er dog mange, der taler om, at de tider, hvor man kunne sidde og nørde med ting og sager som udvikler, er forbi. I dag skal man indgå i projektgrupper, hvor der skal tænkes forretningsplaner. Har det ikke ændret behovet for den klassiske programmør?

"Jo det har det, og så har det ikke," lyder det fra Anders Hejlsberg.

"Hvis du ser på hele open source-fænomenet, hvad er det så? Det er demokratisering og software. Det er drevet af nørder hele vejen, og det er et af de største fænomener, der er sket i vores industri."

"Nørderne har mere power, end de nogensinde har haft. De har power nok til, at hele business-modellen for software-industrien fuldstændig har ændret sig."

"På den anden side skal de jo stadig have mad i munden et eller andet sted fra, så det er et sjovt forhold du har imellem open source og kommercielle virksomheder, som på en måde betaler for, at nørderne kan lege."

"Der er stadig masser af ‘nerd power'," siger Anders Hejlsberg.

Den nye generation af programmører

Anders Hejlsberg giver heller ikke meget for snakken om, at de unge i dag i langt højere grad er forbrugere af it snarere end skabere af it, fordi det er blevet så let det hele med tablets og smartphones og uendelige apps-tilbud på de forskellige platforme.

"Jeg må indrømme, at det er jeg ikke bange for."

"Den problemstilling har været sand i de 35 år, jeg har været i den her branche. Det har hele tiden været noget med, at man sagde: 'For 10 år siden skulle man lave hulkort, og det skal man ikke længere, og derfor bliver de ikke gode programmører.' Det er noget pladder."

"Men forskellen er måske, at i gamle dage var du interesseret i data, fordi du var programmør. Det eneste, du kunne gøre med en database, var at programmere den."

"I dag er det blevet et consumer-device, og det vil sige, at du har udbredt skaren af folk, for hvem det er relevant, til måske en faktor 100. I dag er det relevant for alle: Din bedstemor og børn på to år - og selvfølgelig skal de ikke alle være programmører."

Alt i alt ser Anders Hejlsberg positivt på udviklernes fremtid. En ny generation af programmører er allerede på vej. 

"Relativt set er der færre brugere i dag, som forstår og interesserer sig for, hvordan man programmerer. Men jeg tror stadig, at hvis du ser det i absolutte tal, er der faktisk flere. Og det er jeg sikker på vil fortsætte."

Verdenskendt dansk programmør

Hejlsbergs karriere startede for alvor omkring 1980, da han påbegyndte arbejdet med en Pascal-compiler til Nascom-computeren. Det udviklede sig siden til Poly Pascal, der blev opkøbt af Borland og markedsført som Turbo Pascal.

Senere stod han han som chef-arkitekt hos Borland i spidsen for udviklingen af udviklingsværktøjet Delphi.

Anders Hejlberg sluttede sig i 1996 til Microsoft, og selv om han også der har stået bag en række bemærkelsesværdige projekter, er det nok først og fremmest programmeringssproget C#, de fleste forbinder ham med.

Hejlsberg har siden 2000 stået i spidsen for C#-teamet hos Microsoft og dermed for et af verdens mest anvendte programmeringssprog.

Du kan læse første del af interviewet med Anders Hejlsberg her.

Læs også:

Anders Hejlsberg: Fantasien har ingen grænser længere

Verdenskendt dansk programmør vinder IT-Prisen 2014




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere