Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Hundredvis af falske iPhone 5 solgt i Danmark: Sådan spotter du dem

Kopier af Apples populære iPhone 5 er blevet solgt i Danmark, og nogle af dem ligner den ægte vare. Se her hvordan du spotter de falske modeller.

Mere end 300 falske iPhone 5 blev i foråret 2013 solgt fra butikken Mobile One på Vesterbrogade i København.

En 44-årig mand stod bag svindelnummeret og for andre lovovertrædelser, og det har samlet kostet ham fire års fængsel og en bøde i millionklassen.

Københavns Politi har beslaglagt 174 af de falske modeller, som var ud af et parti på næsten 500 telefoner, den dømte havde importeret.

Du kan læse mere om dommen over den 44-årige iPhone-svindler her
.

Pakket ind som den ægte vare

De falske iPhone 5 var pakket ned i æsker, der havde logo og fotos udenpå og kunne gå for at være den ægte vare.

Der var både sorte og hvide modeller, men mobilerne var - selv om de begge var falske - forskellige af udseende.

Den sorte model kunne på afstand ligne en original iPhone 5, men hvis man kiggede nærmere på modellen, var der nogle tydelige tegn på, at den var falsk.

Apple-logoet på bagsiden var klistret på, og der sad en USB-port i bunden og ikke en Lightning-port, som den amerikanske it-producent ellers benytter på sine nyere telefoner.
Samtidig var byggekvaliteten tvivlsom, og knapperne vakkelvorne.

Svært at se forskel

Til gengæld var der gjort et stort arbejde ud af at få den hvide iPhone 5 til at fremstå som en mobil fra Apple.

Telefonen matcher i mål stort set den ægte vare, og den har Lightning-port i bunden, serienummer på bagsiden og Apple-logoet er ikke blot klistret på.

Der er kun småting, der afslører, at den er falsk.

Skruerne i bunden er en smule større end på en ægte iPhone 5, og telefonen benytter microsimkort og ikke nanosimkort.

I æsken, som telefonen er placeret i, ligger brugervejledning og andre papirer med Apple-logoer, og der står flere steder 'Designed by Apple in California'.

Der følger også hovedtelefoner med, men de er af en ret tarvelig plastikkvalitet. Samtidig er den medfølgende oplader ikke en, som vi normalt ser som makker til iPhone 5.

Du kan i dette galleri se alle de små detaljer.

Softwaren stinker

Selv om især den hvide iPhone 5 formentlig vil kunne snyde en del, vil de fleste være klar over, at de står med en falsk telefon, når den først tændes.

Der dukker nemlig et mærkværdigt opstartsbillede frem, der viser en rose.

Der er altså ikke noget Apple-logo. Herefter ender man på hovedskærmen, der på afstand kunne se ud som den ægte vare, altså iOS 6.

Men når man kigger nærmere på ikonerne, er der ud over App Store og iTunes nogle, som ikke burde være der, blandt andet en reboot-knap.

Skærmopløsningen er også meget lavere end på den originale model, og derfor virker tekst og ikoner gnidrede.

Når der bladres rundt på telefonen, afsløres det, at der umiddelbart allerede er fyldt apps på, eksempelvis Fruit Ninja.
Men de fleste er blot genveje til tvivlsomme webadresser.

Der er også flere steder oversættelsesfejl i softwaren, der i øvrigt ikke virker med dansk sprog. Man bliver blandt andet bedt om at logge ind på Facebook og et andet sted indtaste sit Apple ID, og det sker til teksten: 'Sing In'.

Du kan i dette galleri se, hvordan softwaren fungerer på de falske mobiler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere