Artikel top billede

Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag

I det første interview til et dansk medie fortæller whistlebloweren Edward Snowden, at Danmark hver eneste dag sender millioner og atter millioner af oplysninger til NSA.

Whistlebloweren Edward Snowden har for første gang stillet op til et interview med et dansk medie. Det sker på bloggen denfri.dk, hvor den danske aktivist Peter Kofod har talt med den Nobelprisnominerede tidligere efterretningsagent.

Edward Snowden kritiserer blandt andet de danske politikere og embedsmænd; ikke for at tale decideret usandt, men at svare udenom.

"Jeg tror, at fornuftige mennesker er enige om, at de myndighedspersoner, der laver vildledende ordspil, ikke gør offentligheden en tjeneste. Virkeligheden er, at når du spørger, hvorvidt de spionerer imod dig, kan du ikke bare tage et svar fra NSA, GCHQ (Storbritanniens efterretningstjeneste, red.) eller nogen anden efterretningstjeneste for gode varer. Især ikke når der er overvældende beviser for, at de rent faktisk gør det," forklarer Edward Snowden til denfri.dk.

Danmark sender millioner af informationer til NSA
I samme interview fortæller Edward Snowden også, at danskerne skal begynde at stille flere spørgsmål til politikerne om overvågning.

"Når de danske myndigheder hævder, at de "måske" indsamler oplysninger, der svarer til, hvad der blev afsløret i Norge, og giver det videre til NSA, så handler det kun om ét specifikt program," siger Edward Snowden og tilføjer:

"Dette er kun en brøkdel af de efterretninger, som NSA ser på fra Danmark. Samlet set taler vi om millioner og atter millioner af efterretninger hver eneste dag," siger Edward Snowden.

Den omtalte afsløring kommer fra den norske avis Dagbladet, der i december afslørede, at Norge var NSA's drømmepartner og en vigtig samarbejdspartner i forbindelse med USA's globale overvågningsnetværk. Fra Norge bliver der sendt millioner af oplysninger om blandt andet mobilopkald til NSA.

Borgerne skal i aktion
I interviewet med aktivisten Peter Kofod vil Snowden ikke tale om specifikke emner om Danmark og NSA, da det vil komme arbejdende journalister i forkøbet. I stedet fortæller Snowden om, hvordan det bliver de normale borgere, der ender som ofre for overvågningen og ikke de kriminelle.

"En tommelfingerregel lyder: Hvis en repræsentant for regeringen bruger en sætning som: 'ikke rettet mod', er de i gang med at vildlede. Masseovervågning er per definition ikke målrettet, og det er derfor, det er borgerne, der risikerer at blive ofre for overvågningen, snarere end enkelte forbrydere," siger Snowden.

Den amerikanske overvågning skulle blandt andet være brugt til et værn mod terror, men talrige undersøgelser og lignende i USA har vist, at det kun er forsvindende få oplysninger, der er blevet opsnappet i masseovervågningen, der har kunnet hjælpe til mod bekæmpelsen af terror, og de informationer var efterretningstjenesterne allerede bevidste om igennem mere traditionelle metoder.

Læs også: Så simpel software brugte Snowden til at støvsuge data fra NSA

Læs også: Ex PET-chef skælder ud: Spionage er fredsbevarende




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere