Artikel top billede

Screenshot taget af Informations dokument.

Sådan foretog NSA ulovlig spionage mod Danmark

Nyt dokument fra whistlebloweren Edward Snowden viser, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste har foretaget ulovlig spionage direkte mod Danmark under klimatopmødet COP15.

Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) foretog ulovligt spionage mod værten Danmark og de andre deltagerlande under FN-klimatopmødet COP15 i København i 2009.

Det skriver Information, der har fået adgang til ét af de lækkede dokumenter fra NSA-whistlebloweren Edward Snowden.

Spionagen blev foretaget for at give de amerikanske politikere og beslutningstagere indsigt i fortrolige dokumenter og processer hos de 191 andre deltagende lande på topmødet.

Dokumentet beskriver også, hvordan NSA og ukendte udenlandske spioner foretog spionagen både før og under mødet i København.

"Analytikerne her hos NSA, og hos vores sekundære partnere, vil fortsætte med at give politikerne unik, rettidig og værdifuld indsigt i de vigtigste landes forberedelser og mål for konferencen, samt drøftelser omkring klimapolitikken og forhandlingsstrategier landene imellem," fremgår det af dokumentet.

NSA gik direkte efter vigtigt dansk aftaleudkast

Hoveddagsordenen på klimatopmødet bestod i at få de 192 FN-lande til at indgå en bindende aftale om reduktion af CO2-udledning, som kunne sikre fremtidige generationer mod klimaforandringer.

Her havde Danmark som værtsland en fremtrædende rolle, og NSA er netop også gået direkte efter at få fingrene i danske dokumenter og oplysninger i forbindelse med spionagen.

"En anden rapport gav os avancerede detaljer om det danske forslag og deres bestræbelser for at iværksætte redningsplanen til at redde COP-15," beskrives det i dokumentet.

Den danske "redningsplan", som er omtalt i NSA-dokumentet, er efter alt at dømme et aftaleudkast, der skulle holdes strengt fortroligt, og som ikke måtte falde i hænderne på de amerikanske forhandlere. Det vurderer embedsmænd fra COP15-sekretariatet.

"Jeg var tit helt overrasket over, hvad de vidste," udtaler den unavngivne danske embedsmand til Information.

Forsvarsminister vil ikke gå ind i sagen

Selv om jurister påpeger, at spionagen mod Danmark og FN er ulovlig, vil den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke kommentere de nye oplysninger.

"Helt grundlæggende er det sådan, at hvis nogen bryder ind i andre folks computere eller netværk eller lignende i Danmark, er det selvfølgelig strafbart. Både hvis der er tale om en tilfældig hacker, og hvis der er tale om en fremmed efterretningstjeneste som NSA," siger professor i strafferet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard til Information.

Statsministeren henviser i stedet til forsvarsminister Nicolai Wammen (S), som heller ikke ønsker at dykke ned i den konkrete sag.

"Jeg har ikke set det pågældende papir, men som det har været fremme tidligere, har vores efterretningstjenester ikke grundlag for at antage, at NSA - eller for den sags skyld andre amerikanske efterretningstjenester - retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark," skriver Nicolai Wammen i en mail til Information.

Læs også:

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Sådan stjæler NSA personlige data gennem Angry Birds

Guide: Så nemt kommer du i gang med e-mail-kryptering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere