Den mistænkte tophacker Gottfrid Svartholm, der er varetægtsfængslet i Politigårdens Arresthus, har via sin advokat klaget over de vilkår, han er fængslet under.
Det oplyser advokat Luise Høi.
"For det første er der tale om, at danske myndigheder pt. holder min klient isolationsfængslet uden dommerkendelse," skriver hun i en mail til Computerworld.
"I stedet for at anmode en dommer om en kendelse, anvender Kriminalforsorgen en bestemmelse i straffuldbyrdelsesloven - en paragraf 63 - som giver Kriminalforsorgen lov til at udelukke min klient fra fællesskab med andre end fængslets personale og advokaten," oplyser hun.
Tidligere har advokaten berettet, at Gottfrid Svartholm, der er politiets hovedmistænkte i Danmarks største hackersag, hvor oplysninger fra politiets Schengen-system med oplysninger om efterlyste og overvågede personer blev blottet, er blevet nægtet en Playstation.
Det samme gælder bøger, ligesom han ifølge advokaten kun har lov at komme udenfor en time i døgnet.
Læs mere om det her.
"Ud over det helt indlysende problem - at en person holdes isolationsfængslet i mere end en uge uden en dommerkendelse - så gør Kriminalforsorgen sig ikke engang den ulejlighed at overholde helt grundlæggende regler," lyder beskyldningerne fra advokaten.
For det første skal hendes klient orienteres om, at han er udelukket fra fællesskab, og hvilke regler afgørelsen er truffet på baggrund af.
"Dette er først sket én uge efter isolationen begyndte," oplyser hun.
For det andet indeholder Kriminalforsorgens afgørelse ikke nogen begrundelse, ifølge advokaten.
"Man henviser i afgørelsen blot til, at der kan klages over afgørelsen. Dette er i strid med grundlæggende forvaltningsretlige regler," mener advokaten.
Hun har nu valgt at klage, selvom hun ikke er blevet stillet en hurtig sagsbehandlingstid i udsigt.
"Telefonisk er jeg desuden blevet oplyst om, at det ikke kan betale sig at klage, da sagsbehandlingen af min klage formentlig vil tage længere tid end det tidsrum, som min klient skal udelukkes fra fællesskab," udtaler hun.
"Uværdigt for et retssamfund"
Hun forklarer, at hun har tilbudt Kriminalforsorgen at dokumentere, at der aldrig tidligere har været episoder med hendes klient i forbindelse med hans ophold i svensk fængsel, som kan begrunde en isolation af hendes klient.
"Det afslår Kriminalforsorgen med henvisning til, at man selv har kontakt til de svenske myndigheder," udtaler hun.
"Det har heller ikke været muligt for mig at få oplyst, hvor længe denne isolation skal finde sted," lyder det via fra forsvarsadvokaten.
Hun er tydeligvis fortørnet over forløbet og behandlingen af Gottfrid Svartholm, hvis kaldenavn er Anakata.
"Det er uværdigt for et retssamfund, hvor myndighederne bør vurderes på, hvordan man behandler de svageste i samfundet, herunder indsatte i danske arresthuse," lyder svadaen fra den danske advokat.
En del af begrundelsen for varetægtsfængslingen af Gottfrid Svartholm, har været, at ukendte gerningsmænd skulle være på fri fod.
På et tidspunkt har myndighederne også frygtet, at Gottfrid Svarholm ville offentliggøre data. Hvilke og hvordan er dog ikke blevet nærmere oplyst.
CSC-hack kan koste dyrt
Gottfrid Svartholm blev idømt et års fængsel i en svensk hackersag.
I den danske hackersag risikerer han op imod seks års fængsel.
Det sker fordi han sammen med en dansk med-mistænkt og "ukendte gerningsmænd" mistænkes for at have hacket it-giganten CSC.
Herfra har man haft adgang til de dybt følsomme politi-systemer. Især hænger det i luften, hvad data fra Schengen-systemet skulle være brugt til - og hvor de data i givet fald er havnet.
Statsministeren hasteindkaldte topfolk
Europol, Forsvaret Efterretningstjeneste, PET og Rigspolitiet efterforsker sagen.
Da den blev offentligt omtalt, optrådte hele to top-ministre, hvilket har været med til at understrege sagens alvor.
Ifølge forlydender skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt på grundlovsdag været blevet hasteindkaldt sammen med en gruppe af regeringens top-ministre for at blive orienteret om sagen.
Dette er dog ikke blevet bekræftet fra officielt hold.
Københavns Politi har ingen kommentar til ovenstående, mens Kriminalforsorgen meddeler, at det heller ingen kommentarer har, men henviser til politiet.