Artikel top billede

Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum (Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum)

Ipad-børn får lavere karakterer end kammeraterne

Muligheden for at bruge en iPad i undervisningen giver ikke klogere børn - tværtimod, viser Pisa-undersøgelsen. Startvanskeligheder eller forkert undervisningsværktøj? Døm selv.

Mange kommunalpolitikere har med fugtige øjne og stolthed i stemmen uddelt Apples tablet til skolebørn i masser af kommuner.

Men der har ikke været en faglig begrundelse, hvis man skal tage indholdet i Pisa-undersøgelsen fra 2012 til efterretning.

Undersøgelsen måler på, hvor dygtige skoleeleverne er til de forskellige fag.

Bruger dit barn en iPad i skolen, er der en stor risiko for, at karaktererne er lavere end blandt den gruppe elever, der ikke anvender den elektroniske platform i forbindelse med skolearbejdet.

Undersøgelsesresultatet, der er den første af sin art, overrasker forskerne.

"Min pointe har været, at teknologien ikke alene gør nogen forskel i undervisningen. Men det gør den jo så - til det værre," siger Jeppe Bundsgaard, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet, til DR.

"Vi savner den overordnede tænkning, der handler om, hvordan vi får brugt it til noget, der gavner eleverne i deres læringsproces"

Der har da også tidligere været kritik omkring it-projekter på landets skoler.

"Der er alt for mange eksempler på it-projekter, der har haft fuldstændigt uklare og diffuse mål i forhold til elevernes læring," har Jørgen Søndergaard, formand for Skolerådet, tidligere udtalt.

Ifølge ham har både kommuner og staten en tendens til, at it-virkemidlerne kommer til at overskygge det egentlige formål, som er at gavne skoleelevernes læringsproces.

"Vi savner den overordnede tænkning, der handler om, hvordan vi får brugt it til noget, der gavner eleverne i deres læringsproces."

Forældrene presser på

Jeppe Bundsgaard er dog ikke villig til at skyde hele skylden på ny teknologi.

"Man kan ikke sige, at lærerne skal undervise med teknologier. De skal først og fremmest undervise godt og så inddrage teknologier. Det har mange steder lidt været målet, at de bare skulle bruge teknologien," fortsætter han til dr.dk.

Han understreger den pointe med at sige, at uddelingen af iPads har været prestigeprojekter i kommunerne.

Presset på politikerne kommer fra forældrene.

"Én af de skyldige er måske offentlighedens fokus på, at det er vigtigt, at der kommer it og teknologi ind i skolerne. Så siger man fra politisk side, at vi gør noget for skolerne, og så investerer man i iPads og forventer, at det kan løse de problemer, der er, siger Jeppe Bundsgaard

Men der kan også være tale om startvanskeligheder, hvor tabletterne ikke helt har fundet det rigtige niveau og læringspotentiale i klasserne.

Det kan man dog først aflæse i den næste Pisa-undersøgelse.

Læs også:

Forsøg i Østjylland: Elever får forbud mod pc - må kun bruge iPad




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere