Fra sidste år ved denne tid skulle du, jeg og alle andre danskere til tasterne og selvbetjene os selv på nettet, hvis vi skal flytte, søge EU-sygesikringskort eller skrive børn op i skolen.
På søndag den 1. december skyller næste bølge af offentlige selvbetjeningsløsninger så ind over landet, hvor vi selv skal ordne en lang stribe ting på nettet.
Mens første bølge omhandlede høsteriet af de lavthængende frugter på store borgerservicecenter-områder, bevæger selvbetjeningen sig nu ind på mere komplekse områder.
For nu skal vi også søge om økonomisk friplads til daginstitutionen, ansøge om kropsbårne hjælpemidler, anmelde rotter og låne lokaler via nettet.
"I anden bølge bliver der introduceret en række nye fagområder, og her bliver flere af kommunernes forvaltninger inddraget i langt større omfang end tidligere," forklarer Jacob Poulsby Andersen, konsulent ved Kontoret for Digitalisering og Borgerbetjening hos Kommunernes Landsforening (KL).
Nye forvaltninger i spil
Han forklarer, at eksempelvis kommunernes tekniske forvaltning bliver involveret i rotteanmeldelserne, mens kulturforvaltningerne typisk står for lokale-udlån/udlejning.
Det store forkromede mål er, at selvbetjeningsløsninger mod slutningen af 2015 skal have udløst en besparelse på godt en milliard kroner inklusiv digital post, når 80 procent af al kommunikation mellem borgere og det offentlige foregår via selvbetjening.
Hos KL er man stadig ved at analysere de nyeste tal fra tilslutningen til første bølge, og her lyder budskabet fra Jacob Poulsby Andersen, at kommunerne er tæt på at nå de 80 procent opbakning.
"Selvfølgelig startede vi med de store volumener i første bølge og med de lavthængende frugter, og derfor er det også meget naturligt, at vi på flere områder er i land eller meget tæt på de 80 procent på en række områder, selv om det først skal nås i 2015," fortæller Jacob Poulsby Andersen.
Stor kampagne om digitaliseringen
Ude fra landets borgerservicecentre får KL også positive tilkendegivelser, da kommunale medarbejdere med loven om selvbetjening i hånden kan presse og hjælpe flere danskere end tidligere til at betjene sig selv på nettet.
For at gøre opmærksom på de nye selvbetjeningsløsninger har det offentlige i denne uge udsendt informationsmateriale omkring de nye områder for selv-tasteriet.
Samtidig bliver der i informationskampagnen gjort opmærksom på indførelsen af digital post, selv om den digitale postkasse til borgerne først bliver obligatorisk fra november 2014.
Læs også:
Få overblikket: Her er de offentlige it-planer for næste år