Danske it-folk er ikke tilfredse med deres nuværende arbejdsplads.
Det viser tal fra en stor Computerworld-undersøgelse blandt 2.804 personer, der arbejder i it-branchen.
Direkte adspurgt om man aktivt har søgt job hos en anden arbejdsgiver indenfor det sidste år, svarer 28 procent: Ja.
Med andre ord er mere end hver fjerde, der arbejder med it, klar til at sige farvel til arbejdspladsen og goddag til en ny chef.
"Det er velkendt, at vi i Danmark har en høj mobilitet, men det er et højt tal," siger Henrik Lambrecht Lund, lektor på Roskilde Universitet og forsker i arbejdsforhold.
"It-branchen er præget af, at hvis man ikke er i bevægelse hele tiden, så er det en nedkvalificering."
Nyt job giver bedre cv
Bevægeligheden i it-branchen understreges også af, at medarbejderne ikke bare søger job, men også skifter job.
25 procent har således været ansat i mindre end et år på den samme arbejdsplads.
"It-branchen er præget af, at hvis man ikke er i bevægelse hele tiden, så er det en nedkvalificering. Et jobskifte handler derfor om at bygget et cv op," forklarer han.
"Det handler om, at de ansatte vil udvikle deres potentiale, så man bliver attraktiv for markedet. Folk søger også altid mod bedre arbejdsforhold, selv om de allerede har gode forhold. "
På den anden sider peger Henrik Lambrecht Lund også på, at der er store krav til ansatte i it-stillinger.
"It-branchen er et spændende arbejdsområde, men det er hårdt, at man eksempelvis har mange fakturerbare timer. Det kan godt være lønsomt og prestigefyldt i en periode, men min erfaring er, at man søger væk, fordi det er et hårdt pres."
"De mange jobskifter afspejler også dynamikken i branchen, hvor tingene går meget hurtigt, og så har mange it-folk brede kvalifikationer, som kan bruges flere steder."
Utilfredshed med lønnen kan heller ikke udelukkes.
Halvdelen af de adspurgte er nemlig ikke tilfreds med lønudviklingen i det seneste år.
Webfolk har mest fart på
Webudviklere er den gruppe, der har kortest anciennitet.
Kun 48 procent har været på den samme arbejdsplads i maksimalt to år. 70 procent har arbejdet i samme firma i højst fire år, viser besvarelserne.
"Det kan være en konsekvens af, at man ikke må gå i stå. Når udviklingsarbejdet bliver til drift, skifter folk til nye projekter, hvor man igen kan være innovativ og kreativ."
De hyppige job-skift har dog konsekvenser.
"Folk, der skifter arbejde, bliver sat overfor en meget stejl læringskurve. Der er ikke tid til, at man sættes ind i tingene stille og rolig. Det betyder, at der er et hårdt pres fra første dag. Desuden skifter omgivelserne, og det ødelægger de rytmer, som man bygger op sammen med erfaring. Rytmer, der ellers giver ro," lyder analysen fra Henrik Lambrecht Lund.
Mange ramt af stress
Otte procent af de adspurgte i undersøgelsen fortæller, at de har været sygemeldte med stres inden for de seneste tre år.
"Det er et højt tal, men det reelle antal af stressramte ved man fra forskningen ligger langt højere end det tal, som giver sygemeldinger. De fleste bliver ikke syge, men kan klare stressproblemerne ved egen hjælp eventuelt ved at tage et par fridage eller træde ud af nogle projekter," siger Henrik Lambrecht Lund.
29 procent siger da også, at de er blevet mere stressede i det forløbne år.
Så længe har danske it-folk siddet i deres nuværende job. Tallene er i procent:
Har du skiftet job inden for det sidste år, så send en mail til n.devantier@cw.dk og fortæl hvorfor.
Læs også:
Efter to år med vilde stigninger: Lønnen falder for Microsofts chefer