It-politisk forening mener, at det er alt for nemt for eksempelvis RettighedsAlliancen at gå rettens vej for at etablere DNS-blokeringer hos de danske teleudbydere.
"Det er forventeligt og egentlig ikke særligt overraskende, at RettighedsAlliancen kan finde fire hjemmesider, hvor der sker ophavsretsretlig krænkelse. Det er princippet omkring blokeringerne, der er problematisk," mener Jesper Lund, der er næstformand i IT-Politisk Forening.
Udmeldingen falder, efter at der igen er sket tilføjelser til listen over domæner, som du ikke må surfe ind på.
Denne gang er det RettighedsAlliancen, der er gået rettens vej for at få teleselskaberne til at spærre for domænerne dreamfilm.se, swefilmer.com, primewire.ag og movie4k.to.
Siden 2002 har It-Politisk Forening arbejdet for at styrke brugernes rettigheder og frihed inden for it-politik.
It-Politisk Forening: Det er principielt forkert
Adgangen til de fire domæner blevet lukket, efter at Københavns Byret har givet RettighedsAlliancen medhold i, at de fire domæner skal blokeres.
"Det er ufatteligt nemt at få blokeret hjemmesider i Danmark. Du skal bare gå til domstolene og sige, at vi har nogle rettigheder, der bliver krænket," mener Jesper Lund.
Her er det It-Politisk Forenings vurdering, at sagsøger har mere end nemt ved at få medhold i retten.
"Det er temmeligt sikkert, at retten giver dig medhold, fordi dem, der reelt er part i sagen, borgerne, som ikke kan komme på hjemmesiden eller det givne site, som blokeres, de bliver ikke indkaldt til retten," siger Jesper Lund.
"Den eneste, der møder op som modpart, er internetudbyderen, som nok er ligeglad med, at der er én side, som blokeres. De protesterer ikke, og så afsiger retten en kendelse om, at siden skal blokeres."
Borgerne bør høres
Jesper Lund kritiserer den nuværende lovgivning, og mener, at borgerne bør høres i sager omkring DNS-blokering.
"Vi mener, at der skal tages stilling til borgernes informationsfrihed efter den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 10. Det vil sikre, at der bliver taget hensyn til borgernes fundamentale rettigheder, når sagen føres," siger næstformanden.
"Det er forkert, at man overhovedet har mulighed for at gøre internetudbyderne til part i sagen. Du kan heller ikke gå til Post Danmark og bede dem om at stoppe et brev, hvis du mener, at der er noget i det brev, der krænker en eller anden ret." mener Jesper Lund.
Læs også:
Disse hjemmesider er nu blevet blokeret