Anmeldelse: BenQ EW2740LL er en skærm lidt ud over det sædvanlige. Den er nemlig flimmerfri. Det vil du måske også mene, at din nuværende skærm er.
Men prøv at tage din mobil frem, tænd for kameraet og hold den op foran displayet. Så vil du - måske - se blinkende striber hen over skærmen.
Det skyldes, at almindelige LED-monitorer ofte benytter en teknologi kaldet PWM (Pulse Width Modulation), som styrer lysniveauet.
Ved en indstilling på eksempelvis 70 procent lysstyrke fungerer det ved, at baggrundsbelysningen er tændt 70 procent af tiden og slukket 30 procent af tiden.
Det går så hurtigt, at du ikke umiddelbart lægger mærke til, at skærmen faktisk flimrer. Det kan ske eksempelvis 100 eller 200 gange i sekundet.
I nogle tilfælde kan det føre til, at man får trætte øjne eller i værste tilfælde hovedpine, hvis der stirres på skærmen alt for lang tid ad gangen.
Det problem har BenQ EW2740LL ikke, da skærmen er en såkaldt flimmerfri model. Her justeres baggrundsbelysningen, så den ikke blinker, men eksempelvis konstant er på 70 procent.
HD-opløsning og indbygget højttalere
Skærmen er en 27 tommer model med fuld HD-opløsning, 1.920 gange 1.080 pixel.
Det er en anelse lavere end andre modeller i samme størrelse, hvor det ikke er usædvanligt at se opløsninger på 2.560 gange 1440 pixel.
Men så er prisen også en hel anden og let en, to eller tre tusindlapper dyrere end BenQ EW2740L, som sælges for cirka 2.600 kroner.
Fordelen ved opløsningen på 1.920 gange 1.080 pixel er, at BenQ EW2740L fungerer med HDMI-kabler, og dermed kan skærmen ud over computere forholdsvist smertefrit kobles sammen med anden elektronisk udstyr som eksempelvis spillekonsoller.
Med HDMI kan der også transporteres lyd, og skærmen er udstyret med højttalere, der dog ikke er verdens mest potente. Men de fungerer ganske fint til husbehov.
Desuden virker BenQ EW2740L med MHL (Mobile High-Definition Link), som gør det muligt at koble en tablet-pc eller en mobil direkte til skærmen via kabel og afspille indhold.
Der er endda oprettet en lille parkeringsplads til mobiltelefoner i skærmens fod, der kan foldes ud. Det er godt tænkt.
Med kabel i bagdelen kan mobilen forbindes til displayet og afspille eksempelvis foto eller videoer, og det fungerer overraskende godt.
Der er to HDMI-porte på bagsiden af skærmen, og derfor kan en computer og en mobil godt være koblet til samtidig. Ligesom på et tv er det muligt at skifte 'kanal' og hoppe fra den ene kilde til den anden.
Flotte og naturtro farver
Generelt byder skærmen på flotte og naturtro farver.
Ved normal indstilling kan den lyse farve dog virke meget hvid, og det kan være lidt svært at skelne nuancer, eksempelvis i en graduering fra sort til hvid.
Med justering og kalibrering af displayet bliver det dog virkelig godt.
Der er lidt slør ved meget hurtige bevægelser hen over skærmen, men det er ikke alarmerende.
Displayet kan også prale med rigtig gode betragtningsvinkler, så du ikke er tvunget til at sidde lige foran skærmen, før billedet ser normalt og ikke udvasket ud.
Alt i alt er billedkvaliteten i den høje ende.
Hov, hvad med ergonomien?
Mens BenQ kan være stolt af billedkvaliteten, forholder det sig helt anderledes med skærmens indstillingsmuligheder.
Det er nemlig ikke muligt at justere den ret meget. Skærmen kan vippes en smule frem og tilbage. Men der er ingen højdejustering eller pivot-mulighed.
Det er lidt sølle på en monitor til 2.600 kroner.
Når der tages fat om skærmen, så får man desuden fornemmelsen af, at den er banket sammen af en omgang billig plastik.
Det virker ikke som kram.
BenQ har udstyret skærmen med en ganske tynd ramme, så displayet ser elegant og slankt ud. Problemet er bare, at displayet samtidig takket være plastikken er uhyggelig let.
Hvis der hamres bare en anelse hårdt i tastaturet, så vugger skærmen på bordet fra side til side, som om den var på et skib i kuling.
Det er ikke altid en god ting at have en klods om benet, men i det her tilfælde vilde det være rart med en klods om (skærm)foden.
For det er desværre voldsomt ødelæggende for totaloplevelsen af denne skærm, at den vipper så let. BenQ burde have brugt nogle flere kræfter på at stabilisere displayet - måske endda på bekostning af udseendet.
Der er rigtig meget godt at sige om BenQ EW2740L, som har en glimrende billedkvalitet, gode tilslutningsmuligheder og indbygget højttaler.
Men skærmkonstruktionen trækker ned. Der er ikke taget højde for ergonomiske løsninger, og displayet virker alt for ustabilt, hvis det udsættes for selve mindre vibrationer.
Det er ikke i orden på en så dyr skærm, også selv om den er flimmerfri og gerne vil hjælpe dine trætte øjne.
BenQ EW2740L ender på karakteren 3 ud af 6.