Artikel top billede

(Foto: /)

Vælg den bedste kameramobil: Her er fem ting du skal være opmærksom på

Det er let at blive snydt af specifikationer, når du skal vælge en fornuftig kameramobil. Vi afliver en sejlivet myte og serverer en række gode, som gør dit valg af ny mobil lidt lettere.

Hvornår du sidst haft fingre i et kompaktkamera eller et spejlreflekskamera?

Efterhånden er vores mobiltelefoner blevet manges foretrukne skarpskydere til fest, forretning, ferie og farverige selvportrætter. 

De seneste par år er kvaliteten også steget betydeligt, og især på topmodellerne er billederne efterhånden i en så høj klasse, at de er "gode nok" til at dokumentere hverdagen og supplere familiealbummet.

Ja, selv internationale billedbureauer er i dag ikke for fine til at lukke mobilfotos indenfor.

Men det er stadig stor forskel på, hvordan producenterne har grebet fotodelen an på de forskellige mobil-modeller.

Der er derfor en række ting, som du skal være særlig opmærksom på, hvis du gerne vil være sikker på at få at købe en ordentlig mobil, der kan dække dine (basale) fotobehov.

Samtidig er der nogle ting, som du måske tror er vigtige, men som i virkeligheden slet ikke betyder særlig meget.

På de næste sider kan du få overblikket over fem ting, du skal lægge mærke til, hvis din nye mobil skal fungere som dit primære kamera.

Tror du på megapixel-myten?

Lad os begynde med at slå en myte ihjel. Et kamera, som tager fotos i en opløsning på 13 megapixel, er ikke nødvendigvis bedre end et, som tager billeder i en opløsning på 8 megapixel.

Bom. Færdig. 

I tech-verdenen er det ellers ofte en tommelfingerregel, at større normalt er bedre. Men megapixel siger ingenting om billedkvalitet - kun om billedets størrelse. 

Derfor kan et 13 megapixel foto i princippet være hærget med billedstøj, mens et på 8 megapixel kan se fantastisk og knivskarpt ud.

Antallet af megapixel bør ikke nødvendigvis være en afgørende parameter for dit valg af mobil. I dag er der også en enorm forskel på, hvor mange megapixel et mobilkamera har at gøre godt med - selv på topmodellerne. 

HTC's kamera på den nye One-serie tager fotos i en opløsning på fire megapixel, iPhone 5s holder på otte, Samsungs Galaxy S4 har 13, og Nokias nye Lumia 1020 er oppe på 41 megapixel. 

Der er altså en stor spredning, men det siger på papiret ikke noget om kvaliteten. Desuden har billeder i lav opløsning den fordel, at de ikke fylder meget på telefonen sammenlignet med fotos i høj opløsning. 

Til gengæld skal du være opmærksom på, at et billede i lav opløsning - eksempelvis fire megapixel - sjældent vil se særlig imponerende ud, hvis du beslutter dig for at få det fremkaldt som et stort billede i eksempelvis A3-format.

Lysstærke objektiver

Nu er vi er ved talmagien, så skal du lægge mærke til blændeværdien, som kameraet på mobilen er udstyret med. 

Igen er verden vendt lidt på hovedet, for her er det laveste tal faktisk bedst.

Jo lavere tal, desto større blændeåbning. Det siger noget om objektivets evne til hurtigt at 'suge' lys til sig, og hvor lysstærkt det er. 

Blændeværdien er angivet med et F efterfulgt af et tal, eksempelvis F/2.4.

Det betyder, at en mobil som HTC One, der har en blænde på F/2.0, er væsentligt mere lysstærk end eksempelvis Samsung Galaxy S3 - sidste års bedste Android-model - som har en blændeværdi på f/2.6. 

Så HTC One kan hurtigere hive lyset ind i kameraet, og lukkeren behøver ikke være åben ligeså længe som på Galaxy S3. Det betyder, at der er mindre risiko for rystede fotos. 

De seneste par år har producenterne på især topmodellerne arbejdet på at gøre objektiverne mere lysstærke, og det er slået igennem på tværs af de mobile styresystemer, iOS, Windows Phone og Android.

Derfor er det måske ikke så overraskende, at de mest lysstærke objektiver er at finde på de dyre mobiltelefoner.

Billedstabilisering og ISO

Der er dog flere faktorer, som spiller ind på et godt billede ud over blænden.

Især optisk billedstabilisering kan hjælpe kameraet med at 'suge' lys til sig, og det er noget, som især Nokia har satset på med sine seneste Lumia-modeller. 

HTC har også udstyret sin One-model med optisk billedstabilisering, og takket være et gyroskop kan kameraet registrere små rystelser, og objektivet bevæges derfor i modsat retning for at undgå slørede fotos. 

Stadig flere nye mobiler forventes at få indbygget optisk billedstabilisering det kommende år, men funktionen vil formentlig primært være at finde på topmodellerne. 

I øjeblikket kan det være svært at gennemskue, hvilke modeller som har optisk billedstabilisering, men ofte bruges betegnelsen OIS (Optical Image Stabilization). 

Men det fremgår ikke altid tydeligt på kameraernes specifikationslister på eksempelvis Edbpriser.dk eller Pricerunner.dk, hvilket ellers er normalt, når det gælder kompakt- og spejlreflekskameraer. 

Hvis du skal finde ud af, om en kameramobil har optisk billedstabilisering kan det være nødvendigt at lægge vejen forbi producentens hjemmeside. 

Det er i øvrigt ikke eneste information, der ofte er svær at finde ud af. Det står endnu værre til med oplysninger om ISO, som er en funktion, der kan kompensere for manglende lys.

Med en høj ISO kan du tage et brugbart billede uden at bruge blitz, selv om mørket er faldet på.

Ulempen er dog, at høj ISO tilføjer digital støj i billedet, og det kan nogle gange være ødelæggende.

Men som det ser ud lige nu, er ISO-informationer ikke noget, som ret mange producenter gør et stort nummer ud af at fortælle om.

Hvor sidder fotoknappen?

Du tænker måske ikke over det, men det er ikke helt uvæsentligt, hvordan kameraet betjenes på mobilen.

For er der en fysisk knap, eller skal det betjenes via touchskærmen?

I takt med at vore mobiler er blevet nogle store drenge - ja, faktisk større end kompaktkameraer - så kræver det et godt greb at holde dem. Og uden en fysisk fotoknap går man på kompromis med betjeningen og ergonomien. 

Især mange Android-modeller har fra fødslen ikke en dedikeret, fysisk fotoknap, og i stedet tages et billede ved at klikke på skærmen, som er udstyret med en virtuel knap.

Det gør det meget vanskeligt at betjene kameradelen med en hånd, da den både skal holde godt fast om mobilen, mens en finger skal snige sig ind på touchskærmen. 

Med to hænder, som holder om mobilen, er det lidt nemmere, men stadig ikke så optimalt som et traditionelt kompaktkamera. 

Alternativet er holde mobilen godt fast med en hånd - og prikke på skærmen med en finger fra den anden hånd. Der er dog risiko for, at man kommer til at skubbe til displayet, når billedet tages, og dermed kan fotoet blive rystet. 

Selv om der ikke sidder en fysisk fotoknap på mobilen, kan flere Android-modeller alligevel få en. Det fungerer ved at downloade apps, der tildeler eksempelvis volumen-knappen en dobbelt funktion, så den også kan bruges som udløser. 

Fra fødslen virker netop volumen-knappen på en iPhone også som udløser, men det er også muligt at bruge en virtuel knap på skærmen. 

Nokia har på sine Lumia-modeller, der kører Windows Phone, tilføjet en dedikeret fotoknap, der dermed gør betjeningen meget lig et kompaktkamera. 

Man kan vænne sig til udelukkende at bruge skærmen til betjening, men det koster altså på ergonomi-kontoen - og det kan resultere i mere rystede fotos.

Husk backup og ekstra lagerplads

Trenden er klar: Pladsen til hukommelseskort forsvinder. Apple iPhone har aldrig haft det, og på Android-fronten er det efterhånden mere reglen end undtagelsen, at Micro SD-kort ikke længere kan parkeres i mobilens mave. 

Enkelte Android-telefoner holder dog stadig fast i muligheden, som eksempelvis topmodeller fra Samsung og Sony. 
Også på hovedparten af Windows Phone 8-topmodeller kan Micro SD-kort ikke anvendes. 

Det betyder, at det er vigtigt at vælge en mobil, der matcher ens behov, når det gælder lagerplads til fotos og video. 

Det er naturligvis individuelt, hvor meget plads man har brug for. For det kommer nemlig også an på, hvor mange andre ting som skal ligge på telefonen som musik, apps og spil. 

Flere Android-mobiler tilbyder adskillige gigabyte gratis lagerplads på eksempelvis Dropbox.com eller Box.com i en toårig periode, mens iPhone har iCloud, og Windows Phone har SkyDrive. 

Med webtjenesterne kan ens filer gemmes som backup. 
På flere telefoner foregår det fuldkommen automatisk og udelukkende, når mobilen er koblet til et trådløst netværk. Dermed skal man ikke frygte at få en dataregning, som starter en ny finanskrise. 

Online backup er praktisk i tilfælde af, at telefonen skulle blive stjålet, da ens fotos dermed ikke er tabt for evigt. 

Men spørgsmålet er, om du er tilfreds med at smide dine fotos online, eller du stadig gerne vil have muligheden for at gemme lokalt på et Micro SD-kort. 

Inden du køber ny mobil skal du derfor lægge godt mærke til den samlede lagerkapacitet og vurdere, om det matcher dine forventede behov.

Bonus: Smarte apps og potensforlængere

Og lige en ting mere, som er værd at tage med i overvejelserne, når du skal have ny kameramobil: Foto-apps. 

På den front har iPhone i flere år haft en fordel i forhold til Android- og Windows Phone-modeller.

Det har nemlig været på Apples platform, at nye, sociale foto-apps først er braget igennem.

Efter successen er de siden hen blevet udgivet i versioner til andre platforme. Tag Hipstamatic og Instagram som eksempler. 

I dag er der dog glimrende foto-apps til alle platforme, selv om du formentlig vil kunne finde flest til iPhone og Android-mobiler end til Windows Phone. 

Og mon ikke at den næste store foto-app også først bliver et hit på iPhone. 

Ekstra objektiver

Ud over apps kan du også med ekstra objektiver gøre dine billeder bedre.

Til iPhones findes eksempelvis Olloclip, der sættes foran det originale objektiv. På den måde kan du få billeder med vidvinkel eller eksempelvis fiskeøjeeffekt. 

Sony har også netop lanceret to objektiver, der kan kobles trådløst sammen med mobiltelefonen. Vi har prøvekørt den innovative løsning, som du kan læse mere om her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere