Artikel top billede

Guide: Sådan skaber du det mest effektive it-team

Findes den perfekte it-organisation, og hvordan ser den i givet fald ud? Danske CIO'er deler ud af deres erfaringer med at sætte det optimale hold og arbejde efter de optimale processer.

CIO'ens fornemste opgave er at skabe den optimale it-organisation med det rette miks af teknikere, folk med dybere forretningsforståelse og eksterne samarbejdspartnere.

Kun på den måde kan man selv blive en succes som CIO. Puslespillet er bare ikke altid så ligetil.

For findes der overhovedet en opskrift på den perfekte it-organisation? Muligvis ikke - og det er i hvert fald ikke en opskrift, man kan gå frem efter, som man går til opsætningen af en trådløs router.

Men der findes grundlæggende problemstillinger og strategiske overvejelser, som de fleste CIO'er må forholde sig til. Mestrer man håndteringen af disse, stiger sandsynligheden for, at man får skabt den optimale it-organisation - og dermed får succes som it-leder.

Danske CIO'ers erfaringer

Gennem interviews med danske it-chefer har Computerworld forsøgt at skildre nogle af de vigtigste overvejelser, man har som CIO.

Hvordan skaber man eksempelvis det optimale samspil mellem it-afdelingen og forretningen?

Hvor mange ressourcer skal bruges på klassiske driftsopgaver og på innovation/udvikling? Og i hvor høj giver det mening at anvende eksterne konsulenter og outsourcing af it-opgaver?

CIO-rollen i 2013 kræver ikke kun føling med teknologierne, men i høj grad også, at man formår at sætte det hold, der kan mestre udnyttelsen af it i et forretningsperspektiv.

Fire danske CIO'er deler på næste side ud af deres konkrete erfaringer med at skabe den optimale it-organisation i deres respektive virksomheder.

Det siger de danske CIO'er

De danske CIO'er, Computerworld har interviewet i de seneste uger, udtaler sig blandt andet om deres organisationer:

Lise Marcher, Aalborg Universitet:

"Jeg tænker selvfølgelig også meget i roller og har fra starten af etableret en business relationship manager-rolle for at være tæt på ledelseslaget og de beslutninger, der bliver taget inden for de forskellige områder, vi har."

Steen Mogensen, Nilfisk-Advance:

"Vores folk har ikke kun til ansvar at udføre de ønsker, der kommer fra forretningen - de har også en opgave i at udfordre, om det er rigtigt, og om det skal gøres på en anden måde. De skal også bringe nye idéer frem."

Kerny Ustrup, MT Højgaard:

"Lidt karikeret kan man sige, at det tidligere var sådan, at den, der råbte højest, fik tingene lavet først. Denne model har vi ændret ved at lade forretningen selv være den primære beslutningstager om, hvor it-investeringerne skal foretages og ressourcerne skal anvendes."

Steen Gustafsson, LB Forsikring:

"Selvfølgelig vil vi altid kigge på, om der er en businesscase på det enkelte projekt, men det er ikke det, der er det afgørende. Det er, om det giver værdi. Det er det styrende for alt, hvad vi foretager os i vores virksomhed."

Dette skal du huske

Som det også fremgår af artiklerne, findes der ikke én rigtig opskrift på, hvordan man skaber den optimale it-organisation. 

"De organisationer, vi er en del af, er jo vidt forskellige. Det handler om at finde det rigtige miks i den organisation, man er i," lyder det i vores interview med Lise Marcher, der er it-direktør på Aalborg Universitet. 

Amerikanske Michael Redding, øverst ansvarlig for Accentures Technology Labs og rådgiver inden for it-innovation, har udtalt om fordelingen mellem drift og innovation:

"Vores erfaringer viser, at virksomheder, der konsekvent performer godt, dedikerer en vis del af deres investeringer hvert år til innovation; til nye ting og til at føje til og forandre."

"Der er ikke en regel om, hvor mange procent det skal være. En virksomhed, der konkurrerer inden for højteknologi, vil have én slags udfordring, mens andre kan have radikalt anderledes omkostninger og marginer."

"Den præcise fordeling varierer, så det handler mere om tankegangen; at man er nødt til at investere i fremtiden," har Michael Redding fra Accenture forklaret.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs vores interviews med de danske it-chefer:

Sådan styrer dansk CIO en global it-organisation

It-direktør: Sådan får vi de bedste it-projekter

Dansk it-chef: Efter rengøring har vi 7.000 databaser

It-direktør: Her er min opskrift på den bedste it-organisation

Så stor en del af dit it-budget bør gå til innovation




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere